AcasăStiri generaleBihor: Două centre medicale de urgenţă, realizate cu fonduri europene în zonele...

Bihor: Două centre medicale de urgenţă, realizate cu fonduri europene în zonele turistice Padiş şi Stâna de Vale

Zonele montane turistice Padiş şi Stâna de Vale vor avea, într-un an, câte un centru de intervenţii medicale de urgenţă, construite în cadrul unui proiect cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean, centrele de urgenţă vor fi dotate cu echipamente de căutare şi salvare performante interconectate cu sistemul de telemedicină folosit şi de spitalele din judeţ.

‘Cele două noi amplasamente şi dotările aferente vor facilita acţiunile de salvare în zonele greu accesibile. Totodată, interconectarea la sistemul de telemedicină face posibilă intervenţia promptă în situaţiile grave, salvând astfel mai multe vieţi,’ se arată în comunicat.

Fiecare centru de urgenţă va avea o suprafaţă utilă de 163 de metri pătraţi, cu parter şi mansardă. Accesul va fi realizat printr-o terasă acoperită, dotată cu o rampă pentru accesul tărgii. La parter va exista un cabinet medical, o sală de şedinţe, o zonă de depozitare şi grup sanitar. La nivelul mansardei vor fi amenajate două dormitoare pentru angajaţi, cu două, respectiv trei paturi.

Executantul proiectului este asocierea SC Vutan Instalaţii SRL şi SC Cofido SRL. Valoarea contractului pentru realizarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor este de 1.739.000 lei, fără TVA.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat săptămâna trecută, având termen de execuţie de 12 luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor (6 mai).

Construirea centrelor de urgenţă se realizează prin proiectul transfrontalier RO-HU 449, IPHEALTH – ‘Proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervenţiilor medicale în situaţii de urgenţă, finanţat din fonduri europene.

Investiţia este realizată de către Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu, UAT Oradea, UAT Marghita, UAT Salonta, UAT Aleşd, UAT Beiuş, Universitatea Oradea, Salvamont Bihor, Spitalul ‘Grof Tisza Istvan’ şi ISU ‘Crişana’.

Proiectul IPHEALTH, finanţat în cadrul Programului Interreg V-A România – Ungaria 2014-2020, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), completat de cofinanţarea naţională a celor două state membre, România şi Ungaria, are un buget total în valoare de 9 717 383,06 euro, din care 7 987 250,81 euro de la FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională).

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks