USR Bihor, împreună cu asociaţia Anima Urbi, organizează sâmbătă, 9 septembrie, în Cetatea Oradea, un eveniment recreativ şi educaţional intitulat CosmoParc, prin care îşi propune să familiarizeze în special copiii, cu noţiuni de ştiinţă şi astronomie, într-un mod plăcut şi distractiv.
Evenimentul este primul pas într-un proiect al USR Bihor care intenţionează, în premieră în România, să creeze un parc ştiinţific, cu astronomia ca temă centrală, care să onoreze tradiţia orădeană.
‘Considerată multă vreme Meridianul 0 al lumii, în Cetatea Oradiei s-a construit primul observator astronomic din Europa, în anul 1459, de către episcopul Joan Vitez din Zredna. Se spune chiar că celebrul Cristofor Columb ar fi descoperit America, folosind ca ajutor la navigaţie o hartă celestă întocmită la Oradea: Tabula Varadensis’, se arată în comunicatul USR Bihor.
Iniţiatorul acestui proiect, preşedintele USR Oradea, Daniel Palaghianu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că oraşul ar trebui să beneficieze de această tradiţie, pentru a dezvolta atât turismul, cât şi educaţia nonformală a copiilor.
‘Parcul ştiinţific ni l-am dori la 10-12 hectare, cu observator astronomic, cu planetarium mare, cu un dom al ştiinţelor, zonă de recreere, de restaurante etc. Vă spun sincer că nu mai există aşa ceva în România. În zona vestică a Europei sunt foarte multe parcuri ştiinţifice, cam fiecare oraş mare cu mediu universitar are un asemenea parc. Lucrurile s-ar lega foarte bine la noi cu Universitatea din Oradea. Am şi lansat o petiţie prin care întrebăm orădenii dacă vor sau nu un asemenea parc astronomic şi sperăm că primăria va reacţiona pozitiv în urma acesteia. Am solicitat săptămâna trecută, printr-un amendament la rectificarea de buget, să ne sprijine financiar pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate, dar deocamdată nu ne-a luat în seamă. Ar fi vorba de circa 100.000 de euro pentru acest studiu de fezabilitate, care va răspunde mai multor întrebări privind locul, costurile, metoda de finanţare şi aşa mai departe’, a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Palaghianu.
Evenimentul CosmoParc se desfăşoară sâmbătă, începând cu ora 9,00, în curtea interioară a Cetăţii Oradea, până seara la ora 23,00.
Cei mici şi însoţitorii lor se vor putea bucura de diferite activităţi în atelierul de fizică, cu experimente chimice şi demonstraţii cu roboţi, într-un atelier de scriere despre literatura SF, în altul cu matematică aplicată şi distractivă şi desigur, unul de astronomie.
Către orele serii, participanţii vor avea acces la un planetariu mobil, ca să descopere planetele sistemului solar şi universul, cu telescoape şi hărţi cu meridianul Zero.
Atelierele sunt conduse de profesori, specializaţi în disciplina de studiu corespunzătoare. În plus, ca să capteze pe deplin atenţia celor mici, Teatrul de copii va pune în scenă spectacolul ‘Bum-Bum’.
Activităţile planificate au scopul de a anima interesul copiilor pentru ştiinţă, astronomie, dar şi de a-i familiariza cu istoria bogată a oraşului.
‘Credem că este corect să afirmăm că, în prezent, copiii şi tinerii absorb mult mai multă informaţie din activităţi extracurriculare, în timpul liber, decât o fac la şcoală. În plus ar fi o atracţie turistică unică şi valoroasă pentru Oradea’, a menţionat şi preşedintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)