Casa Darvas – La Roche din Oradea va găzdui, începând de joi, expoziţia ‘Baia Mare – Natură şi culoare’, cu lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în segmente diferite de timp în cadrul Şcolii băimărene de pictură.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică ‘Baia Mare – Natură şi culoare’ va avea loc joi, de la ora 17,00, şi va putea fi vizitată până în data 15 septembrie.
Expoziţia cuprinde 16 lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în segmente diferite de timp în cadrul Şcolii băimărene de pictură: Iványi-Grünwald Béla, Klein József, Ziffer Sándor, Jándi Dávid, Katz Márton, Mund Hugó, Lazăr Zin (Singer), Erdős Imre Pál şi Vadász Endre.
Lucrările selectate ilustrează renumitele peisaje băimărene şi maramureşene, cu personaje fidel reprezentate, surprinse în diferite ipostaze şi anotimpuri. Evenimentul expoziţional este curatoriat de domnul Robert Strebeli, manager al Muzeului Judeţean de Artă ‘Centrul Artistic Baia Mare’ şi doamna Angela Lupşea, director Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor.
Expoziţia este organizată de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Artă ‘Centrul Artistic Baia Mare’, susţinut de Consiliul Judeţean Maramureş.
Şcoala de pictură de la Baia Mare a fost o mişcare artistică care a luat fiinţă în perioada Belle Epoque, în 1896, în jurul pictorului Simon Hollósy, una dintre cele mai importante personalităţi ale pedagogiei artistice europene ale timpului său.
Efervescenţa artistică din perioada respectivă a favorizat o asociere onorantă a Băii Mari cu sintagma de oraş al pictorilor. De-a lungul unui secol, timp în care activitatea artistică s-a desfăşurat neîntrerupt în acest spaţiu, peste 3.000 de artişti plastici (pictori, sculptori, graficieni, ceramişti, designeri), provenind din spaţiul central şi est european au activat (vremelnic sau permanent) în cadrul acestei colonii de pictori internaţională. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)