AcasăStiri generaleBihor: Expoziţia 'Colosseum' a artistului plastic Aurel Roşu, la Muzeul Ţării Crişurilor

Bihor: Expoziţia ‘Colosseum’ a artistului plastic Aurel Roşu, la Muzeul Ţării Crişurilor

Artistul plastic orădean Aurel Roşu şi-a vernisat miercuri, la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC), expoziţia ‘Colosseum’, o serie de 39 de picturi şi 16 obiecte tridimensionale decorative, realizate recent, invitat să marcheze astfel cei 75 de ani de viaţă, în instituţia în care a activat multă vreme.

‘De la Colosseum-ul vechi de la Roma şi Colosseum-ul nou de la Bruxelles, e cam tot ce se întâmplă în viaţa normală, circuri, lupte, viaţă de noapte, cabareturi, singurătate, ferestre, circul vieţii, motive religioase, astea sunt temele mele preferate. Bineînţeles că am văzut Moulin Rouge, de afară, frumos, elegant, dar m-am trezit că am ajuns la Sacre-Coeur. Eu am zis ca, măcar din zece în zece ani, să mai fac şi eu câte o expoziţie şi de data asta, am adus lucrări doar din ultimii doi-trei ani. Să fie ceva proaspăt. Nu m-am gândit la una retrospectivă, pentru că am avut-o acum zece ani, la 65 de ani. Dacă ne uită Dumnezeu pe aici, mai fac una după zece ani… Ca artist? Eu ştiu…? Către abstract şi combinat cu realism, ceva de genul acesta,’ a declarat miercuri, pentru AGERPRES, artistul Aurel Roşu.

Vernisajul expoziţiei ‘Colosseum’ a avut loc miercuri în sala de expoziţii temporare de la etajul III al Muzeului Ţării Crişurilor: Alături de artistul expozant s-au aflat managerul MTC, Gabriel Moisa, şeful Secţiei de artă Cornel Abrudan, curatorul expoziţiei Darius Martin, muzeograf şi desigur, un public numeros, mulţi prieteni ai artistului care s-au bucurat să-l întâlnească.

‘Aurel Roşu este un pictor care deja e aşezat în zona lui de confort existenţial, unde lucrează ce vrea, cum vrea şi când vrea, încercând să pună pe pânză trăirile sale sufleteşti în imagini ce devin din ce în ce mai mult emblemă. Efigie. El a pornit de la imaginea de tip reportaj, punând uşor schimbat pe hârtie ce era în natură, apoi, încet-încet a ajuns la această sinteză de tip imagine efigie, în care tema pe care şi-o propune se compune din elemente aparent disparate care fac împreună o metaforă’, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Secţiei de artă al MTC, Cornel Abrudan.

Expoziţia a fost prezentată de fostul său elev, muzeograful Darius Martin. Conform acestuia, Aurel Roşu, născut la Oradea în 1948, a activat ca artist plastic, profesor, membru şi apoi, timp de opt ani, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Oradea, precum şi muzeograf la Secţia de Artă, pe urmă şeful Secţiei.

‘Artistul Aurel Roşu are o carieră artistică vastă, întinsă pe câteva decenii, cu sute de expoziţii în ţară şi străinătate şi multe premii la concursuri, la bienale. E imposibil să vorbeşti despre arta lui Aurel Roşu fără a vorbi despre omul din spatele acesteia. Personalitatea lui Aurel Roşu, jovială, cu accente ludice, dar în acelaşi timp prietenoasă şi discretă, nu poate şi nu trebuie să fie exclusă din acest dialog public şi nu poate fi separată de opera sa. Pentru că una din temele repetate este chiar dialogul. Între stări sufleteşti, între trecut, prezent şi viitor, între afară şi înăuntru, între sacru şi profan. Opera lui Aurel Roşu reprezintă sinteza unei tranziţii de la o lume la alta, de la un mileniu la altul, păstrându-şi totuşi intact spiritul autenticităţii şi o continuitate identitară tot mai rară în ziua de azi’, a afirmat curatorul Darius Martin.

Publicul interesat va putea admira lucrările plastice semnate de Aurel Roşu până în 16 octombrie. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks