Expoziţia itinerantă ‘Zestrea Minerală a României’, reprezentând un patrimoniu mineralogic românesc aproape necunoscut publicului, va fi vernisată joi, 6 octombrie, la Muzeul Oraşului din Cetatea Oradea, unde va putea fi vizitată până la finalul lunii ianuarie 2023.
‘Este deosebit de valoroasă, în primul rând, prin faptul că aceasta cuprinde un mare număr de minerale rare pe care cu greu le poţi vedea într-o singură instituţie. E o expoziţie care, în spaţiul românesc, ar fi fost imposibilă fără colaborarea mai multor instituţii care posedă asemenea eşantioane de minerale. Din câte ştiu eu, expoziţia face parte din proiectul cultural ‘Minerale româneşti – contributor la patrimoniul cultural european’ şi este o mare bucurie să o găzduim la noi’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, şeful Secţiei Muzeul Oraşului Oradea, Ionuţ Ciorba.
Expoziţia cuprinde mai multe minerale descrise pentru prima dată în România, precum şi câteva dintre cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional.
‘În conceperea ei s-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului, puţină lume cunoscând faptul că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun). Eşantioane din categoriile amintite se găsesc în diverse colecţii din ţară, în cadrul diferitelor muzee sau instituţii de învăţământ superior’, se arată în comunicatul Muzeului Ţării Crişurilor.
În cadrul expoziţiei vor fi expuse 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice, descrise pentru prima oară în România şi/sau caracteristice spaţiului naţional, dar şi muzeografice, eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorii.
Inaugurarea expoziţiei la Oradea va avea loc joi, ora 12,00, la Muzeul Oraşului Oradea cu sediul în Cetatea Oradea, corpul B, etaj 1, sala 10, unde va putea fi vizitată până la finalul lunii ianuarie 2023.
Vernisajul iniţial al expoziţiei naţionale itinerante ‘Zestrea Minerală a României’ a avut loc pe 27 aprilie 2022 la Muzeul Judeţean de Mineralogie ‘Victor Gorduza’ Baia Mare. Expoziţia a fost dedicată omagierii profesorului Victor Gorduza, la 80 de ani de la naşterea sa, muzeograf, director şi fondator al Muzeului de Mineralogie din Baia Mare.
La realizarea acesteia au colaborat Muzeul Judeţean de Mineralogie ‘Victor Gorduza’ din Baia Mare, Academia Română – Secţia de Ştiinţe Genomice, Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Geologie şi Geofizică, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie şi Geologie, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi – Facultatea de Geografie şi Geologie, Institutul Geologic al României şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti.
În Oradea, expoziţia este prezentată de către Muzeul Ţării Crişurilor, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Municipiului Oradea.