AcasăStiri generaleBihor: Expoziţia 'Roşia Montană: Duhul Aurului' în Parlamentul României

Bihor: Expoziţia ‘Roşia Montană: Duhul Aurului’ în Parlamentul României

Câteva zeci de imagini, între 50 şi 60, din expoziţia de fotografie documentară ‘Roşia Montană: Duhul Aurului’, organizată de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, vor fi expuse, luni, în Parlamentul României, timp de două săptămâni, până în 19 martie, fiind prima prezentare în ţară după vernisajul din anul 2021 de la MTC.

‘Vom expune într-o formulă mai restrânsă faţă de varianta iniţială a expoziţiei, care este cea mai mare expoziţie de fotografie documentară din România pe tema Roşiei Montane, cu 120 de fotografii şi este unica, până în acest moment, la care au participat artişti fotografi de renume, foarte bine cotaţi, profesionişti. Este un proiect al muzeului să facem o asemenea expoziţie pe care vrem să o itinerăm în mai multe oraşe din ţară. Am hotărât să începem periplul la Bucureşti, chiar de la Palatul Parlamentului, pentru care am avut sprijinul senatorilor bihoreni Arina Moş şi Adrian Hatos. Spaţiul foaierului este limitat astfel încât vom expune doar 50, cel mult 60 de fotografii’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, managerul general al MTC, Gabriel Moisa.

Potrivit unui comunicat al MTC, vernisajul va avea loc luni, 6 martie, la ora 15,30, în Foaierul Sălii de Plen Senatului. Lucrările vor fi expuse în rame de 100 x 70 pe şevalet.

Parlamentarii vor avea ocazia să vadă lucrări semnate de Vasile Dorolţi, Silviu Gheţie şi Gicu Şerban, alături de care participă Oleg Tishkovets (Ucraina), un foarte fin cunoscător al spaţiului autohton.

Fotografiile lor documentează exclusiv viaţa de zi cu zi din zona de suprafaţă a Roşiei Montane: peisaj, cariere deschise, exploatări miniere, localitate, oameni, habitudini, dar pentru o imagine completă a locului, expoziţia include 14 imagini şi din legendarele galerii subterane.

Acestea din urmă sunt realizate de către fotograful speolog Ivan Rous, autor de hărţi şi cercetător la Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia), singurul care a primit acord de acces în subteran şi care cercetează adâncimile de la Roşia Montană de mai bine de 15 ani.

Curatorul şi iniţiatorul acestei expoziţii, jurnalistul Florin Şipoş a declarat vineri, pentru AGERPRES, că, într-adevăr, este cea mai consistentă expoziţie despre Roşia Montană, cu 120 de imagini, care a fost vernisată în iunie 2021 la Muzeul Ţării Crişurilor. Pentru realizarea fotografiilor au lucrat opt fotografi, şase din România şi doi din străinătate (Ucraina şi Cehia).

Expoziţia a documentat tot ce înseamnă la suprafaţă Roşia Montană: oameni, locuri, cariere, habitudini, peisaj, dar şi galeriile subterane, fotografiate de Ivan Rous.

‘Eu îi cunosc pe fotografi de foarte mulţi ani, din perioada când lucram la Fotomagazin, singura revistă românească de fotografie. Expoziţia este unul din mai multe proiecte propuse conducerii muzeului, acesta fiind considerat de cel mai mare impact’, a precizat Florin Şipoş.

Conform declaraţiei acestuia, expoziţia este ‘o imersie în viaţa comunităţii milenare din Roşia Montană, fără clişee şi fără intelectualisme’, un lexic al imaginii uşor identificabil pentru privitor, nimic criptat, în care compoziţia, cromatica, mesajul vizual, impactul scenelor se percep lejer.

‘Expoziţia este o pledoarie şi o invitaţie în acelaşi timp pentru un profesionalism cât se poate de creativ în care percepţia asupra Roşiei Montane să îngăduie o schimbare de paradigmă: să ne vindece de cupiditate şi să strămute interesul asupra zonei şi în plan artistic’, afirmă Florin Şipoş.

Organizatorul principal al expoziţiei este Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Senatul României, Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia) şi mondorama.ro.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks