Bihor: Expoziţie de gravură Francisco de Goya, în Casa Darvas-La Roche din Oradea, până în aprilie 2022

0
268

O expoziţie de gravură Francisco de Goya, alcătuită din 70 de lucrări din colecţia avocatului George Şerban, se poate vizita de vineri până în 30 aprilie 2022, la Casa Darvas-LaRoche din Oradea, viitorul Muzeu Art Nouveau, singurul din România.

Expoziţia este dedicată împlinirii a 275 de ani de la naşterea pictorului spaniol Francisco Goya, dar şi celor 140 de ani de relaţii româno-spaniole.

‘Asta este o expoziţie pe care am făcut-o în pandemie, când în martie m-a sunat curatorul să facem o expoziţie la Iaşi. Cum eu am făcut armata la Iaşi şi cumpărasem de acolo un catalog Goya, mi-am adus aminte că am Tauromachia, ediţie completă, şi e pentru prima dată când o scot. După Iaşi, a fost la Bistriţa, şi acum două luni, în Senatul României, unde am omagiat şi relaţiile diplomatice dintre România şi Spania, de 140 de ani. E un lucru tare frumos’, a declarat, pentru AGERPRES, colecţionarul George Şerban.

Sunt expuse 70 de lucrări executate după plăcile originale Goya, reprezentând gravură executată de Goya în ciclurile Capricii, Tauromachia şi Dezastrele războiului.

‘Sunt foarte pasionat de artă, eu am o colecţie grozavă. Le-am adunat de-a lungul timpului. În Oradea am mai adus trei expoziţii, şi mai avem una în Cetate, numită ’50 de ani de grafică românească’. Cel mai mult mă bucur când văd tineri pasionaţi. La Bistriţa, 20 de elevi de liceu au desenat după Goya. Au pus lucrările afară, pe şevalet, aşa cum este asta, s-a făcut o tombolă şi eu am ales premiul; toţi au plecat cu un catalog Goya şi cu o gravură originală realizată de un artist român. Este extrem de important că tânăra generaţie accede la zona de artă pe care muzeele nu prea o scot, şi e adevărat, nici nu au de unde. Eu le împrumut în mod gratuit’, a mai spus, pentru AGERPRES, George Şerban.

Colecţia de gravură Goya cuprinde şi două lucrări Rembrandt, expoziţia fiind oferită publicului vizitator de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia Culturală Pictor Octavian Smighelschi.

La vernisaj au mai participat curatorul expoziţiei, dr. Alexandru Chituţă, istoric de artă şi criticul literar dr. Ovidiu Pecican, profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’. Ambasadorul Spaniei în România, Manuel Larrotcha Parada, a transmis un mesaj înregistrat video.

‘Nu întâmplător am ales cu George Şerban această expoziţie pentru că însuşi proprietarul acestei Case, Imre Darvas, şi-a comandat uu spaţiu de locuit creat în ideea artei totale. Expoziţia aniversară de grafică ‘Goya – 275 de ani de la naştere’ deschide suita expoziţiilor temporare de artă plastică ce vor fi prezentate la Casa Darvas-La Roche din Oradea. Aceste evenimente dedicate operelor de artă aduc un elogiu iubitorilor de artă şi colecţionarilor.Aceste evenimente vor pune în prim plan operele unor artişti plastici renumiţi sau mai puţin cunoscuţi ale căror lucrări se află în colecţii publice sau particulare’, a declarat directorul executiv al Fundaţiei, Angela Lupşea.

Artistul spaniol Goya este punct de referinţă pentru două veacuri de pictură spaniolă, al XVIII-lea şi al XIX-lea. El a lăsat creaţii importante care rămân în memorie mai ales prin mesajul moral transmis, cel mai cunoscut fiind ‘Somnul raţiunii naşte monştri’. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS