AcasăStiri generaleBihor: Expoziţie dedicată Reginei Maria, cu acuarele, cărţi şi bijuterii vintage

Bihor: Expoziţie dedicată Reginei Maria, cu acuarele, cărţi şi bijuterii vintage

Oradea, 12 oct / Agerpres / – Regina Maria ne-a lăsat un stil Art Nouveau specific românesc, a declarat miercuri, la Casa Darvas La Roche, colecţionara Iulia Gorneanu, cu ocazia vernisajului unei expoziţii dedicate memoriei Reginei Maria, numită ‘Vraja memoriei’, cu lucrări de pictură ale suveranei.

Denumirea expoziţiei a fost inspirată chiar din Jurnalul Reginei Maria, citat de directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, Angela Lupşea, care a apreciat disponibilitatea curatorului Iulia Gorneanu de a organiza, într-un termen foarte scurt, această expoziţie, prezentând 113 piese de colecţie, bijuterii vintage cu elemente celtice în vitrine şi 24 de tablouri în acuarelă, creaţii ale Reginei Maria.

‘De data aceasta, ne-am propus – folosesc pluralul pentru că Oradea este a doua mea casă, iar doamnele din Casa Darvas sunt a doua mea familie – ca împreună să aducem în atenţia publicului o faţetă mai puţin cunoscută a suveranei, anume partea sa artistică, respectiv pictură şi literatură. Sunt expuse o parte din cărţile scrise de ea, iar una chiar afişează autograful Reginei Maria, alături de cele 24 de lucrări în acuarele, absolut superbe, pentru care a şi fost premiată. Acuarelele aparţin unei colecţii private, nu sunt originale, însă fotografiile au fost realizate la o rezoluţie excepţională, ceea ce a permis un print de mare calitate. Practic, ele par pictate ieri,’ a subliniat Iulia Gorneanu.

Angela Lupşea şi Iulia Gorneanu au amintit că legendara suverană a scris proză, poezie, literatură pentru copii, memorii, articole de ziar, chiar şi reclame pentru ciocolată sau produse lactate. A pictat, a desenat, a decorat interioare şi grădini, în 1918 fiind aleasă membru corespondent al Academiei de Beaux-Arts din Paris.

‘Un talent absolut remarcabil. Ca de obicei, în avangardă. Iar ceea ce este important pentru noi este faptul că Regina Maria ne-a lăsat un stil Art Nouveau specific românesc. Este cea care a reuşit acest lucru îmbinând elemente celtice, cu elemente bizantine şi elemente tradiţionale româneşti. Sigur, venea din Anglia, sub semnul culturii vechilor celţi, însă vedem că ilustraţiile sale conţin elemente de ornamentică românească şi celtice,’ a precizat Iulia Gorneanu.

Potrivit acesteia, Regina Maria lasă moştenire şi aceste desene de inspiraţie celtică şi bizantină, cu decoruri vegetale, însemne heraldice şi simboluri cosmice străvechi, adevărată sinteză a personalităţii sale.

Pe lângă cărţile Reginei Maria publicate în perioada interbelică, unele cu autograf, se mai găsesc timbre şi cărţi poştale originale, un creion şi o tabacheră cu monogramă, reclame pe care le-a făcut în epocă. Iar bijuteriile vintage din vitrine jalonează anii 30, 40, 50 şi câteva din anii 60.

Expoziţia prezintă, în premieră la Oradea, câteva obiecte din atelierul de pictură al Reginei Maria de la Castelul Pelişor şi monede cu chipul Reginei şi a Regelui Ferdinand I din cadrul vizitei de la Oradea din anul 1919.

Casa Darvas găzduieşte această expoziţie timp de o lună, fiind un eveniment organizat pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Suveranilor României la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia.

Tot pentru centenar, primăria orădeană a organizat miercuri mai multe manifestări festive la Statuia Regelui Ferdinand I, din Piaţa Unirii şi a Reginei Maria, din Piaţa Ferdinand I.

La statuia regelui, într-un cadru festiv, a avut loc salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României şi discursul primarului Florin Birta. Ceremonialul a continuat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori, urmat de defilarea detaşamentului de onoare. În faţa statuii ecvestre a fost amplasată o casetă din sticlă ce conţine obiecte de epocă: sabia, casca, decoraţii şi tricolor ca şi cele purtate de Regele Ferdinand I, ce apar în imaginile de epocă.

La statuia reginei, îmbrăcată într-o mantie din flori realizată de artiştii locali, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, istoricul Dragoş Ursu de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a rostit o alocuţiune despre personalitatea Reginei Maria şi dragostea pe care i-au purtat-o ardelenii. Reprezentanţii instituţiilor locale şi centrale au depus şi aici coroane şi buchete de flori.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks