AcasăStiri generaleBihor: Expoziţie-pilot cu lucrările studenţilor la Arhitectură, proiect educativ, dar şi pentru...

Bihor: Expoziţie-pilot cu lucrările studenţilor la Arhitectură, proiect educativ, dar şi pentru a ieşi din online

O expoziţie-pilot cu lucrările studenţilor de la Arhitectură, începând cu cele de la admitere până la proiecte de diplomă şi machete, poate fi vizitată până în 22 decembrie, în foaierul Bibliotecii Universităţii din Oradea.

‘Este o expoziţie, a cărei iniţiativă am susţinut-o imediat şi în totalitate, fiind alcătuită din diferite lucrări, de la entry level, la proiecte scurte şi de semestru din anii I-V, proiecte de diplomă, până la machete de arhitectură sau cu care au participat la diverse competiţii, în zone diferite de arhitectură. Nu este o expoziţie de ‘trofee’, de premii, ci una cu scopul de a-i ajuta să se exprime. Dacă nu primeşti aprecieri, critici sau comparaţii cu alţii, nu poţi evolua. Studenţii au nevoie de a ieşi, de a fi vizibili, mai ales că acum totul e online. Trebuie ajutaţi să prindă curaj şi să le oferim contextul de a-şi creşte performanţa lor studenţească’, a declarat, joi, pentru AGERPRES, rectorul Constantin Bungău.

Ba, mai mult, rectorul a adăugat că, în dezvoltarea acestui proiect-pilot, studenţii şi cadrele de la Arhitectură vor putea folosi şi baza didactică Gaudeamus de la Stâna de Vale, unde au la dispoziţie o sală de conferinţe şi atelier de creaţie, pentru a-şi căuta inspiraţia pe parcursul anilor deloc uşori în pregătirea pentru a deveni arhitecţi.

Potrivit unui comunicat al Universităţii, remis joi, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură din cadrul Universităţii din Oradea a organizat miercuri, 15 decembrie, vernisajul acestei expoziţii care cuprinde lucrările studenţilor Programului de studiu Arhitectură.

La vernisaj au luat cuvântul decanul facultăţii, Marcela-Florina Prada, rectorul Constantin Bungău, conf.univ.dr. Ramona Novicov, arhitectul Szabolcs Guttmann din Cluj-Napoca, managerul Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea şi preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, arhitectul Aurel Ioan Cobe.

Potrivit criticului de artă Ramona Novicov, ‘Expo Arhitectura 2021’ este o expoziţie-pilot, prima dintr-o serie de manifestări integrate într-un amplu program educaţional dedicat studenţilor, ‘menit de a legitima efortul educativ.’

Decanul Marcela-Florina Prada a confirmat faptul că în viitor ‘se preconizează o colaborare interdisciplinară cu perspectivă,’ această manifestare fiind un mediu creativ şi lucrativ, atât pentru profesori, cât şi pentru studenţi, un mediu de comunicare excelent, ‘rezultat al unor eforturi convergente într-o lume ce se află într-o continuă construcţie şi reconstrucţie’.

De asemenea, expoziţia reprezintă şi ‘o punte şi o ofertă vizuală care să vină în ajutorul viitorilor candidaţi pentru ca aceştia să-şi poată configura un traseu universitar’.

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a precizat că specializarea Arhitectură (licenţă şi master) din cadrul facultăţii amintite funcţionează şi este autorizată la Universitatea din Oradea de mai bine de nouă ani, urmând ca în primăvara anului 2022 să primească acreditarea din partea ARACIS. Studiile universitare la această specializare au fost finalizate în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’ din Bucureşti.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks