Oradea, 27 iul / Agerpres / – O selecţie de 72 de fotografii semnate de reputatul artist fotograf orădean Ovi D. Pop, unele dintre cele mai premiate pe plan mondial, sunt prezentate începând de joi într-o expoziţie retrospectivă, până în 20 august, la Galeria ‘Euro Foto Art’ din Cetatea Oradea, cea mai mai longevivă galerie permanentă de artă fotografică din România.
‘În cei zece ani de activitate artistică, deşi fotografiez de mai mult timp, am adunat peste 2.100 de premii, în 89 de ţări, din care peste 600 sunt medalii de aur. Expoziţia retrospectivă cuprinde o parte din fotografiile premiate în decursul anilor, de la prima lucrare medaliată, precum cea cu fiul meu, Patrik, pe când avea 6 – 7 ani, până la cele recente. Este o selecţie făcută de mentorul meu, Ştefan Toth Istvan, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art. Dar am expus şi un top 12 cu fotografiile care au câştigat cele mai multe medalii de aur,’ a declarat, joi, pentru AGERPRES, Ovi D. Pop.
Artistul fotograf a mai precizat că, de curând, chiar miercuri, a câştigat alte trei medalii de aur, la Singapore, online, iar în cursul săptămânii a totalizat şapte medalii de aur, dobândite în Irlanda, Muntenegru şi Serbia.
În fiecare an, este plecat din ţară aproximativ 2-3 luni în diverse tabere de creaţie fotografică sau este invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale de fotografie, unde a avut privilegiul să-i cunoască pe cei mai importanţi artişti fotografi contemporani.
‘În septembrie voi avea o expoziţie personală în China, la cel mai mare festival de fotografie din ţară, unde am fost invitat ca să fiu premiat cu aur. Voi sta două săptămâni acolo şi vreau să mulţumesc firmelor DM Media SRL Bucureşti şi Proper Marketing din Oradea, care îmi asigură transportul,’ a dorit să menţioneze artistul fotograf.
Artistul fotograf expozant s-a născut la Oradea în 9 aprilie 1973 şi este fotograf de peste 30 de ani. Genurile fotografice preferate sunt portretele, fotografia aeriană (medalie de aur la primul campionat mondial de foto realizate cu drone) şi nudul artistic. Este directorul Editurii ‘Duran’s’ din Oradea sub îngrijirea căreia a publicat 7 ediţii ale volumului ‘Monografia ilustrată a judeţului Bihor’, lucrare care conţine peste 1.500 fotografii cu cele mai reprezentative locaţii din judeţ, precum şi 6 ediţii ale Ghidului turistic al judeţului Bihor, 3 ediţii ale albumului ‘Oradea mea’, o ediţie a albumului ‘Comitatus Bihoriensis’, o ediţie a albumului ‘Nude in the City’ şi multe alte cărţi poştale, hărţi, vederi şi cărţi de buzunar. Aceste cărţi reflectă activitatea de publicistică, dar sunt şi rezultatul unei pasiuni de-o viaţă.
Din 2013, urmând recomandările mentorului său, artistul fotograf Ştefan Toth Istvan, Ovi D. Pop s-a orientat şi spre fotografia artistică, reuşind să întrunească criteriile pentru obţinerea distincţiilor naţionale şi internaţionale. Astfel este MAFR (Maestru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România), MPSA (Maestru al Asociaţiei Fotografice Americane) şi E.FIAP/g (Excellence de Federation Internationale de l’Art Photographique) cu rang de aur.
Din lucrările sale au fost organizate mai multe expoziţii personale în ţară şi străinătate, respectiv mai multe expoziţii de grup. A făcut parte în mai multe jurii ale Saloanelor Internaţionale de fotografie şi este autorizat de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei să predea cursurile de fotograf.
‘Pentru mine este o mare satisfacţie faptul că l-am cunoscut în urmă cu 15 ani pe Ovi D. Pop, cu care m-am împrietenit şi am început o colaborare rodnică, bilaterală, în sensul că el ne-a ajutat cu printul afişelor, iar eu m-am angajat să-l învăţ tainele artei fotografice. Este un lucru extraordinar şi o mare onoare pentru mine că a ajuns la un asemenea nivel, fiind de apreciat că el respectă şi astăzi acele criterii de valorizare a unei fotografii artistice însuşite. Dincolo de acestea, el a rămas acelaşi om adevărat şi prieten, ceea ce în puţine cazuri se întâmplă. Sunt o serie de motive pentru care mă mândresc şi mă bucur de această colaborare de model mondial’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art, Ştefan Toth Istvan.
La vernisajul expoziţiei, directorul Muzeului Oraşului Oradea, Tiberiu Ciorba a apreciat exponatele făcând trimitere la termeni-cheie, a spus el, precum frumuseţe, sensibilitate, lumină şi culoare, valoare şi grandoare, afirmând că decizia de a organiza expoziţia chiar în acest interval al sezonului estival este una cum nu se poate mai potrivită privind afluxul turiştilor în Oradea.
Momentele muzicale ale vernisajului din Oradea au fost oferite, la violă, ca de fiecare dată, de către muzicianul Thurzo Sandor Jozsef, care a interpretat trei piese din repertoriul internaţional, intercalate între discursuri.
O parte din exponate vor putea fi vizionate şi pe ecranele mijloacelor de transport din Oradea, datorită protocolului încheiat cu AIEFA şi OTL.
Expoziţia este organizată de Asociaţia Internaţională ‘Euro Foto Art’ (AIEFA), unicul membru regional al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) recunoscută de UNESCO, în parteneriat cu Summit Agro Romania, Asociaţia Fotografilor din Transcarpatia din Ujhorod (UA) şi Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, prin secţia Muzeul Oraşului Oradea.