Departamentul Muzică al Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea organizează, în perioada 23-31 mai 2022, Festivalul Baroc, aducând, pe scenele sale, evenimente în premieră precum atelierul de lăută, personalităţi ale vieţii muzicale din România – Caius Hera, Elena Şorban ori soprana Narcisa Brumar, dar şi studenţi talentaţi ai Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea, a informat, într-un comunicat, Biroul de presă al universităţii orădene.
‘Ediţia din anul trecut, deşi a fost în pandemie, a avut un foarte mare succes, împreună cu cadre didactice de la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. În acest an, l-am diversificat şi am introdus un work-shop de lăută, cu recitalul muzicianului Caius Hera de la Timişoara şi al sopranei Narcisa Brumaru. Cred că un asemenea eveniment este în primă audiţie în Oradea datorită specificului acestui instrument. Vrem să evidenţiem, desigur, şi studenţii noştri valoroşi, dar şi să invităm personalităţi inclusiv din străinătate. Am luat deja legătura pentru anul viitor cu o formaţie care cântă muzică barocă în Elveţia,’ a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea Departamentului de Muzică al Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea şi organizatoarea festivalului, lect. univ. dr. Ariadna Mircescu.
Seria celor patru manifestări începe în 23 mai 2022, cu un ‘Happening Baroque’, o fuziune între muzică şi design vestimentar, în care timp de 60 de minute studenţii de la Modă vor crea costume de inspiraţie barocă în atmosfera muzicală barocă susţinută de studenţii de la Interpretare muzicală.
Ziua de 25 mai 2022 prilejuieşte reîntâlnirea celor care iubesc muzica cu unul dintre cei mai reputaţi muzicologi din România, conferenţiarul Elena Şorban, care propune spre dezbatere tema ‘Clavecinul bine temperat, vol.I de Bach – 300 de ani. Atelier: În oglinda afectelor lui Mattheson’.
Cetatea Oradea va găzdui în, 28 mai 2022, de la ora 10:00, Atelierul de lăută, desfăşurat sub îndrumarea muzicianului Caius Hera. De la ora 18:00, acelaşi instrumentist, împreună cu soprana Narcisa Brumar, vor susţine un recital vocal-instrumental, care îşi propune să îi introducă pe ascultători în minunata atmosferă a muzicii din Italia secolului al XVII-lea. În program lucrări de: Carlo Pallavicino, Girolamo Frescobaldi, Giulio Caccini, Claudio Merulo, Claudio Monteverdi, Giovanni Girolamo Kapsberger, Andrea Falconieri şi Alessandro Piccinini.
Concertul vocal-instrumental, programat să aibă loc în ziua de 31 mai 2022, la Biserica romano-catolică Sfântul Ladislau, începând cu ora 17:00, va încheia ediţia din anul acesta a Festivalului Baroc.
‘Îi vom aduce în faţa publicului pe studenţii Departamentului Muzică, în ipostaza de solişti, şapte tineri sau membri ai orchestrei, propunând publicului un repertoriu care va include arii de Johann Sebastian Bach şi Georg Friedrich Handel, precum şi părţile I (Allegro) din Dublul Concert pentru flaut şi orchestră în Sol major de Domenico Cimarosa şi Dublul Concert pentru flaut şi orchestră în Do major de Antonio Vivaldi’, a mai precizat Ariadna Mircescu, ‘sufletul’ acestui festival.
Potrivit comunicatului Biroului de presă, ‘Festivalul Baroc al Oradiei are toate şansele să se impună ca un eveniment cultural definitoriu pentru oraşul de pe Crişul Repede. Lansarea lui, în plin an pandemic, şi hotărârea organizatorilor de a duce mai departe această lăudabilă iniţiativă dau evenimentului şansa consacrării.’