Cel puţin 13 comune bihorene, dar, în premieră, şi echipe de profesionişti din industria cărnii şi-au anunţat participarea la Festivalul-concurs ‘D’ale porcului’, dedicat preparatelor tradiţionale, ce va avea loc în 3 şi 4 decembrie, în Era Shoping Park din Oradea.
Potrivit unui comunicat al directorului de festival, Nicu Pop, la această a noua ediţie, deja tradiţionalul concurs între comunele din judeţul Bihor şi invitatele lor (comune înfrăţite), de sâmbătă, va fi completat, duminică, de o competiţie similară între echipe de profesionişti din industria cărnii reprezentând judeţe/oraşe/comune din ţară.
Echipele concurente vor fi formate din cel mult şase persoane, căpitanul de echipă fiind numit dintre acestea, de regulă, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi, acesta fiind chiar primarul localităţii.
Organizatorii vor asigura cu cele necesare spaţiile de concurs (mese, laviţe, umbrele-pavilion, acces la apă potabilă şi curent electric, butelii de aragaz etc.), iar concurenţii îşi vor aduce echipamente, ustensile şi ingrediente.
Fiecare echipă va primi câte un porc de 100 de kilograme (în carcasă abatorizată), din care concurenţii să pregătească la faţa locului preparate tradiţionale: toroş, cârnaţi şi caltaboşi, preparate speciale.
Comunele bihorene care s-au înscris până în prezent în concurs sunt Valea lui Mihai, Tulca, Pomezeu, Nojorid, Avram Iancu, Diosig, Sântandrei, Dobreşti, Răbăgani, Roşia, Holod, Căbeşti, Girişu de Criş.
Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse la dispoziţie de organizatori, tichete al căror număr va conta, 50%, la clasamentul pe echipe.
Preparatele vor fi apreciate de un juriu principal de specialişti, nume ‘grele’ ale gastronomiei româneşti, precum Ştefan Bercea, Ciprian Nicolescu, Mircea Groza, Nina Rus ş.a., care vor fi puşi în faţa unei încercări… inedite, de a degusta şi nota produse locale – de sezon, simple şi gustoase -, produse care nu prea mai sunt jurizate în competiţiile naţionale şi internaţionale.
La fel ca la ediţia a VIII-a, pălinca va fi jurizată (şi) separat, ‘la secret’, de o altă echipă de specialişti.
Se vor acorda premii pentru Cea mai bună ţuică/pălincă, Cei mai buni cârnaţi, Cei mai buni caltaboşi, Cel mai bun toroş/Cel mai bun produs specific zonei, Cel mai bun produs special, precum şi Premiul de popularitate, Premii speciale şi la final, Marele premiu.
Echipele de profesionişti care participă la concursul de duminică tot la preparat mâncăruri tradiţionale sunt Grill Fest & Carnexpo (Bucureşti), Bers Nova & Crius, Mircea Groza & Poveştile socăciţei (Sălaj), Sapient Group & Euro Buffalo, Colegiul Tehnologic Mihai Viteazul din Oradea.
Programul evenimentului va cuprinde, şi la această ediţie, un târg de produse locale, degustări de pălincă, demonstraţii de artă culinară cu chefi renumiţi, spectacole de muzică populară şi dans. Invitat special va fi dansatorul Darius Mabda – câştigătorul show-ului tv ‘Românii au talent 2022’, a cărui reprezentaţie va fi urmată de un recital al cunoscutului Văru Săndel.
Potrivit directorului de festival, această ediţie a celui mai important festival-concurs de preparare tradiţională a porcului din România se remarcă printr-un parteneriat ‘de aur’ cu compania Comtim, marcă autentică 100% românească, din 1967, care va oferi materia primă pentru concurs.
Conform sursei, concursul gastronomic va avea loc, în 2023, pentru prima dată şi în Banat, la Timişoara, în baza unui parteneriat cu Universitatea de Ştiinţele Vieţii ‘Regele Mihai I’.
Organizatori sunt Asociaţia Culturală D’Art Oradea (deţinătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România – Filiala Judeţeană Bihor, cu sprijinul sponsorilor şi al Instituţiei Prefectului Bihor, DSVSA, DSP, ISU, IJJ, IPJ Bihor, Primăriei Oradea, Crucii Roşii Bihor.