AcasăStiri generaleBihor: Festivalul-concurs naţional de muzică populară 'Florica Ungur' - prima ediţie

Bihor: Festivalul-concurs naţional de muzică populară ‘Florica Ungur’ – prima ediţie

Centrul de Cultură al judeţului Bihor organizează, în 7 şi 8 iunie, la Teatrul Regina Maria din Oradea, prima ediţie a Festivalului-concurs naţional de muzică populară ‘Florica Ungur’.

Potrivit unui comunicat al centrului, evenimentul va aduna la Oradea numeroşi concurenţi din Satu-Mare, Arad, Constanţa, Botoşani, Gorj, Sibiu şi Bihor.

Pe lângă tinerele talente, pe scena instituţiei de cultură vor cânta şi interpreţii Laura Lavric, Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, Florica Zaha, Antonela Ferche Buţiu, Violeta Gherman, Ionel Ban, Ioana Urs şi Andrada Tulvan.

Artiştii vor fi acompaniaţi de orchestra ‘Rapsodia bihoreană’, dirijată de profesorul Liviu Buţiu. Prezentatoare va fi Iuliana Tudor.

Concursul va avea loc marţi seara, 7 iunie, de la ora 18,00, iar festivitatea de premiere a câştigătorilor şi un recital al invitaţilor consacraţi sunt programate, pe 8 iunie, ziua de naştere a regretatei interprete Florica Ungur, de la aceeaşi oră.

Festivalul-concurs este dedicat cunoscutei cântăreţe de muzică populară Florica Ungur, profesoară de limba latină.

S-a născut pe 8 iunie 1939 în satul Fâşca şi a învăţat să cânte de la mama sa, Ileana Cociuba. Talentul ei a fost descoperit şi cultivat la Şcoala populară de artă de profesoara Silvia Pop de Popa. Primul ei disc a apărut în anul 1970, la vârsta de 31 de ani, iar de-a lungul timpului a interpretat şi înregistrat peste 150 de melodii autentice.

Absolventă a Universităţii din Bucureşti, secţia limbi clasice (latină şi greacă veche), Florica Ungur a îmbinat armonios munca la catedră cu pasiunea pentru cântecul popular. Multe generaţii de copii de la Colegiul ‘Mihai Eminescu’ au cântat în grupurile muzicale pregătite de doamna profesoară. A colaborat cu mari orchestre, a fost invitată în numeroase emisiuni de televiziune şi radio şi a susţinut spectacole importante atât în ţară, cât şi în străinătate. A preţuit în mod deosebit doina şi marea înţelepciune din versurile cântecelor culese de la ţărani, dar şi cântecele de joc sau de nuntă.

Florica Ungur s-a stins din viaţă pe 4 august 2011, la vârsta de 72 de ani. În amintirea ei, administraţia locală i-a atribuit numele, în decembrie 2014, Casei de Cultură a municipiului, (fosta Sală Arlus), situată în Piaţa Regele Ferdinand nr. 4.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks