Oradea va găzdui, în premieră, în perioada 3 – 9 septembrie, Festivalul internaţional ‘Euroiudaica’, o bogată agendă culturală cu teatru, dans, muzică, prezentări şi lansări de carte, conferinţe şi expoziţii, cu invitaţi din România şi din străinătate.
‘Festivalul Euroiudaica vrea să aducă în atenţia publicului toate tradiţiile evreieşti, să cuprindă întregul spectru artistic iudaic, însemnând multe evenimente care vor interesa publicul, cum ar fi concerte de muzică tradiţională klezmer, conferinţe pe teme interesante, spectacole de teatru ale unor trupe din ţară şi străinătate. Avem peste o sută de invitaţi din ţară şi din Ungaria, Slovacia, Polonia, chiar şi Argentina. Va fi un festival care nu se adresează evreilor, foarte important de subliniat, ci se adresează publicului orădean şi nu numai, vizitatorilor care vor fi în acest interval la Oradea, în ideea de a lua contact cu tot ce înseamnă cultura iudaică,’ a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul Departamentului Cultură de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi director al Centrului Comunitar Evreiesc (JCC) Oradea, Robert Schorr.
Potrivit acestuia, Festivalul Euroiudaica a mai fost organizat, în aceeaşi formulă, o singură dată, în 2007, în cadrul programului ‘Sibiu – Capitală Europeană a Culturii’, de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, alături de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din Guvernul României.
În prima zi a festivalului, 3 septembrie, după deschiderea oficială, cei interesaţi de moştenirea arhitecturală pe care evreii au lăsat-o oraşului Oradea vor putea participa la un tur ghidat prezentat de arhitectul Cristian Puşcaş. Acest tur ghidat va fi reluat şi sâmbătă, 9 septembrie, la închiderea festivalului.
Programul anunţat cuprinde 23 de evenimente, în diferite locaţii, cu câte trei sau patru manifestări pe zi. De regulă, de la ora 11 va avea loc o conferinţă pe teme precum: ‘Evreii Rock’n’Roll’, ‘Oradea evreiască’, ‘Teatrul idiş în România interbelică’ sau ‘Ce a mai rămas din patrimoniul sefard din România’. Prezentările de carte vor avea loc de la ora 16.30 sub genericul ‘Cartea de la ora 5’, iar în cursul serii vor avea loc concerte şi spectacole de teatru.
O parte din spectacole se vor desfăşura în sinagogile orădene, care îşi deschid larg porţile pentru concerte, conferinţe şi lansări de carte. Pe toată perioada festivalului, Sinagoga Neologă Sion – centru multicultural va găzdui un stand cu cele mai recente cărţi ale editurii Hasefer.
Muzica evreiască este sărbătorită în toate formele ei, de la klezmer şi muzică cantorială, până la Yiddish Tango cu Berti Barbera & Mariano Castro (Argentina) , într-o serie de concerte oferite de trupele Bucharest Klezmer Band, Pressburger Klezmer Band (Slovacia), Hakeshet Klezmer Band şi Or Neurim.
Teatrul ocupă un loc central în programul festivalului, fiind programate cinci spectacole cu trupe din România, Polonia şi Ungaria, printre care şi celebrul musical ‘Scripcarul pe acoperiş’. Printre invitaţi se regăsesc Teatrul evreiesc de stat din Bucureşti, Teatrul evreiesc din Varşovia, Teatrul Golem din Budapesta.
Toate evenimentele Euroiudaica sunt cu intrare liberă în limita locurilor disponibile, cu excepţia spectacolului ‘Scripcarul pe acoperiş’.
În ultima zi a festivalului, 9 septembrie, este anunţat un dialog liber cu doi rabini, sub genericul ‘Ask the Rabbi’, ce va avea loc în Sinagoga ortodoxă, cu participarea prim rabinului Rafael Shaffer şi a prof. dr. rabin Asher Ehrenfeld.
La Oradea, organizatorii beneficiază şi de sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, al Consiliului Judeţean Bihor şi al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea).