Acasă93Bihor: Festivalul Medieval revine în Cetatea Oradea în această săptămână, cu un...

Bihor: Festivalul Medieval revine în Cetatea Oradea în această săptămână, cu un turnir în premieră naţională

Cetatea Oradea va deveni timp de trei zile, în a doua parte a acestei săptămâni, un mic sat medieval cu cavaleri, oşteni şi domniţe, menestreli veseli şi iluzionişti, deoarece găzduieşte unul dintre cele mai mari festivaluri medievale care au fost organizate până în prezent în România, fiind anunţată participarea a peste 350 de luptători şi cavaleri medievali, din şapte ţări europene.

‘După doi de absenţă, suntem la a patra ediţie de festival medieval şi ne străduim să avem ediţii din ce în ce mai spectaculoase. Vor fi trei zile de festival medieval pline de surprize. Sunt peste 350 de luptători şi cavaleri medievali, arcaşi şi călăreţi cu catapulte şi arme de asediu, în turniruri şi demonstraţii spectaculoase de luptă, din şapte ţări din Europa. Echipele vor locui în şanţul cetăţii, în tabere aşa cum se întâmpla în perioada medievală. Va fi o mare varietate de activităţi pentru toţi, de la mic la mare’, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Alina Toie.

La conferinţa de presă au participat şi doi reprezentanţi ai Asociaţiei Deus Vult, parteneri de organizare şi, echipaţi în armurile specifice de turnir, trei dintre cei patru luptători (trei francezi şi un norvegian) care vor participa, în premieră pentru România, la Campionatul European de Full-Contact Jousting, organizat cu sprijinul organizaţiei Les Ecuyers de l’histoire (din Franţa).

Unul dintre ei, Michel Sade, a precizat că la Oradea va avea loc a treia ediţie a acestui campionat european, după cele organizate în Franţa, în regiunea Bretania. Ceilalţi doi francezi care vor lupta în turnir sunt Pierre Emmanuel Fabrigli şi Thomas Menou.

‘Ne bucurăm să fim la Oradea, într-o cultură care are istorie în ce priveşte secolul XV. E puţin mai cald decât la noi, să vedem cum va fi şi pentru colegul nostru din Norvegia… Suntem foarte fericiţi şi sperăm într-o frumoasă prestaţie şi un spectacol cu mult public’, a declarat Michel Sade.

Bogdan Daraban, de la Deus Vult, a subliniat că turnirul este un sport exclusivist şi că va fi foarte spectaculos. În prima probă, cea cu lancea solidă de lemn, luptătorii vor urmări, călare fiind, să-şi lovească duşmanul în cap, în scut sau în corp. Cavalerii îmbrăcaţi în armuri de turnir, care cântăresc aproape 42 de kilograme, vor avea la dispoziţie trei lănci, cu care vor aduna puncte în funcţie de zonele atinse, ţinta principală fiind scutul.

Puncte vor putea fi adunate şi de către doamnele şi domniţele lor care vor participa la jocurile vânătoreşti, unde vor demonstra călare mânuirea sabiei, a arcului cu săgeţi şi aruncarea suliţei la ţintă. Dar chiar şi scutierii lor vor lupta pentru punctele cavalerilor, în probe asemănătoare. Sâmbătă, cavalerii vor lupta la sol, unu contra unu, cu diferite arme, precum spadă lungă de două mâini, topor de război sau suliţă. Iar în ultima zi, duminică, se va desfăşura finala campionatului, cu lance solidă, unde se va determina câştigătorul turnirului.

Alina Toie a precizat că programul va începe, de fapt, joi seară cu Parada coifurilor, o manifestare unică, specifică secolului XV, ce va porni la ora 19,30 din cetate până în Piaţa Unirii, ora 20,00 unde vor fi prezente toate echipele şi trupele festivalului.

Festivalul cuprinde demonstraţii de luptă, jonglerii cu foc, muzică şi dansuri medievale, alături de peste 30 de trupe medievale, cu menestreli, trubaduri şi iluzionişti din ţară şi de peste hotare. Cu toţii vor locui în parcul din jurul cetăţii, în corturi specifice, în care nu se vor folosi decât obiecte medievale, inclusiv la servirea mesei.

Călătoria în timp, între secolele XII şi XV, va fi recreată atât prin atmosferă, cât şi prin reconstituirile de bătălii istorice, demonstraţiile de luptă, meşteşuguri şi obiceiuri vechi. În acest cadru fantastic al cetăţii sunt invitaţi şi meşteri şi artizani, fierari, cioplitori în lemn, turnători de bronz sau maeştri ai pielăriei.

Printre noutăţi a fost amintit şahul medieval, cu personaje întruchipate care se vor ‘bate’ pe viu pe tabla de şah.

Copiii vor avea parte şi ei de distracţie cu iz medieval în ateliere meşteşugăreşti, farse medievale, sesiuni de pictură pe ceramică sau lemn.

Cele trei seri ale festivalului sunt animate de concerte în aer liber, alături de trupe şi artişti consacraţi: Hara (vineri), Alexandra Uşurelu (sâmbătă), respectiv Bosquito (duminică).

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea) şi Primăria Oradea, cu sprijinul Asociaţiei Deus Vult Oradea.

Programul detaliat se poate urmări pe www.festivalulmedievaloradea.ro , precum şi pe paginile de socializare Facebook: Medieval Festival Oradea sau Instagram: @medievalfestivaloradea. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks