Festivalul ‘Noi umblăm a colinda’ va reuni marţi, 5 decembrie, la Oradea, 45 de grupuri de colindători din judeţ, reprezentând toate ciclurile de învăţământ şi tipuri de şcoli, într-un amplu concurs-spectacol de colinde şi dansuri tradiţionale autentice, inclusiv maghiare, precedat de o paradă a portului popular prin centrul municipiului.
‘Această manifestare, devenită un eveniment de suflet în luna decembrie în peisajul bihorean şi orădean deopotrivă, s-a dovedit a fi importantă, nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar şi pentru a arăta că generaţiile de copii, elevi şi tineri sunt preocupate de identificarea, conservarea şi promovarea tezaurului cultural şi spiritual local, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată’, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.
Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creştin autentic de către elevii din unităţile de învăţământ bihorene. El se adresează copiilor şi elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ sau limba de predare şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindători) – sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie.
Întregul eveniment, inclus în cadrul programului ‘Bihorul colindă’ iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi finanţat cu fonduri europene prin proiectul cultural ‘Bibliovibes’ | #educultcentre, pune în valoare parteneriatul dintre Biserică – Şcoală – Familie – Comunitate.
Parada costumelor populare va începe marţi, la ora 13,00, pe traseul Biroul de Evidenţă a Populaţiei, zona pietonală Republicii, Piaţa Ferdinand, Piaţa Unirii, strada Vasile Alecsandri până la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Pe scena Casei vor urca, de la ora 14,30, cei selectaţi pentru ediţia din acest an.
Festivalul cuprinde o etapă de preselecţie ce vizează repertoriul încadrat în secţiunea Colinde inedite, gradul de dificultate al repertoriului şi de interpretare a colindului în dialect, precum şi autenticitatea costumaţiei. Preselecţia urmăreşte vechimea şi originalitatea colindei culese dintr-un sat sau altul, respectiv colaborarea cu un rapsod.
Participă grupuri de colindători constituite în medie din 12 elevi, iar repertoriul fiecărui grup cuprinde câte două colinde, câte una pentru fiecare secţiune.
Juriul este constituit din reprezentanţi ai partenerilor, cadre didactice, preşedinte fiind directorul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, Liviu Buţiu, iar preşedinte de onoare, profesoara Antonia Nica, viceprimar al Municipiului Oradea.
Festivalul, ajuns la ediţia cu numărul XVII, este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Consiliul Judeţean Bihor, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Biblioteca Judeţeană ‘Gheorghe Şincai’ Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Episcop Dr. Vasile Coman’ Oradea, Liceul Ortodox ‘Episcop Roman Ciorogariu’ Oradea, Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie – Filiala Bihor, Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor cu sprijinul CG&GC HiTech Solutions SRL, Turof Distribuţie SRL, Asociaţiei Cele Trei Crişuri şi Colegiului Tehnic ‘Mihai Viteazul’ Oradea. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)