Festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau va aduce la Oradea, în perioada 20-26 iunie, nume importante din muzica maghiară, precum Ákos, Bagossy Brothers Company şi Beatrice, festivalul având loc în Cetatea Oradea şi Piaţa Unirii, cu concerte, expoziţii, proiecţii de film, tururi ghidate, meşteşuguri, activităţi pentru copii şi multe alte evenimente interesante.
‘Eu cred că această săptămână va fi una de sărbătoare pentru toţi locuitorii acestui oraş, indiferent de etnie, pentru că noi formăm o unitate a orădenilor. Faptul că noi, maghiarii, ne prezentăm astfel în faţa celorlalţi locuitori este o mândrie şi aşteptăm pe cât mai mulţi orădeni să vină la aceste programe’, a declarat luni, pentru AGERPRES, organizatorul festivalului, Zatykó Gyula, preşedintele Asociaţiei Szent László.
Festivalul este realizat în colaborare cu Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR).
‘Ediţia din acest an nu este aniversară doar datorită împlinirii a zece ani de festival, ci şi datorită faptului că anul acesta se împlinesc 930 de ani de la înfiinţarea oraşului Oradea şi 830 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau. Ba, mai mult, au trecut 80 de ani de la prima Săptămână Aniversară Sfântul Ladislau’, se arată în informarea de pe site-ul dedicat al manifestării.
Manifestarea este şi un omagiu adus Regelui Ladislau, întemeietorul oraşului, ulterior sanctificat, al cărui mormânt a fost amplasat odinioară chiar în Cetatea Oradea. Din acest motiv, începând din 2015, Cetatea Oradea – cetatea din Europa Centrală care păstrează cel mai bine elemente ale Renaşterii italiene – este locul central de desfăşurare a Zilelor Sfântului Ladislau.
Programul festivalului a început cu ‘ziua minus doi’, cu o serie de spectacole şi expoziţii, şi a inclus, duminică, şi tradiţionala cursă de biciclete ‘De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau’, cu 109 participanţi care au pedalat de la Oradea până în localitatea ungară Biharkeresztes, la statuia sfântului, dar şi din dorinţa de a atrage atenţia asupra traseelor sigure pentru pasionaţii velo.
Festivalul va găzdui concerte cu genuri diverse de muzică, expoziţii de artă, spectacole de teatru şi dans, dar şi activităţi sportive, manifestări pentru copii şi familii. Evenimentele de zi vor avea loc în Cetatea Oradea, iar cele de seară în Piaţa Unirii.
Concertele principale ale festivalului vor fi cele susţinute de Ákos (duminică, 26 iunie), Nagy Feró şi Beatrice (sâmbătă, 25 iunie) şi Bagossy Brothers Company (vineri, 24 iunie). Concertul Ákos este oferit cu susţinerea Primăriei Oradea.
Melomanii se vor putea bucura şi de un concert comun al Corului Kodály din Debreţin cu Filarmonica de Stat din Oradea.
Primăria Debreţin, oraş înfrăţit cu Oradea, va contribui cu o serie de evenimente, printre care spectacolul Tűzliliom, o adaptare scenică a cărţii lui Wass Albert ‘Vrăjitoarea din Fântânele’ şi un recital de poezie şi cântece în cinstea regelui cavaler. Orădenii vor putea viziona expoziţia dedicată celor 100 de ani ai Clubului Foto din Debreţin şi expoziţia personală a pictorului Toró József, intitulată Hazatérés (Revenire) şi vor putea participa la prezentarea cărţii cu titlul ‘Állítsuk meg az időt’ (Să oprim timpul) a lui Szénási Miklós şi Heller Zsolt.
În weekendul 24-26 iunie, meşteşugari şi artişti populari din Debreţin şi din Bihor vor descinde în Cetatea Oradea, iar Casa de Tineret Demki din Debreţin va oferi programe diverse copiilor şi familiilor, iar Teatrul de Păpuşi Vojtina va fi prezent, de asemenea, la Oradea. Totodată, în penultima zi a festivalului, elevii din Debreţin şi din Polonia vor fi aduşi la Zilele Sfântului Ladislau pentru a învăţa despre moştenirea regelui Ladislau şi istoria oraşului.
‘În aceste vremuri este totuşi bine că putem vorbi despre cultură, deoarece războiul ne dezbină, dar cultura ne apropie’, a subiniat Zatykó Gyula.
Zilele Sfântului Ladislau este un festival cultural ce are loc anual, începând din 2013, la Oradea şi include zeci de evenimente adresate publicului indiferent de etnie sau apartenenţă religioasă. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)