Publicul orădean este invitat joi la Filarmonica de Stat Oradea, pentru a asculta concertul intitulat ‘Şeherezada’, cu lucrări din creaţia compozitorului american George Gershwin şi a compozitorului rus Nikolai Rimsky-Korsakov, avându-l ca invitat pe pianistul Csíky Boldizsár, orchestra simfonică fiind dirijată de Romeo Rîmbu.
Prima lucrare care va fi prezentată în cadrul concertului săptămânal este Suita ‘Porgy and Bess’ de George Gershwin, urmată de ‘Rhapsody in Blue’ a aceluiaşi autor, iar după pauză, Suita simfonică ‘Sheherezada’, op. 35, de Nikolay Rimsky-Korsakov.
Titlul concertului este preluat din această lucrare a compozitorului rus, care poartă numele de Sheherezade, una dintre cele mai importante lucrări ale sale. A fost compusă în anul 1888 şi este inspirată din colecţia de povestiri ‘O mie şi una de nopţi’, cunoscută şi sub numele de Nopţile arabe.
‘Această lucrare unifică două trăsături tipice ale muzicii ruseşti în general şi ale lui Rimsky-Korsakov în particular: orchestraţia plină de culoare şi interesul faţă de Orient, care a jucat un rol important în istoria Rusiei Imperiale. În suita simfonică din acest program, solo-ul de la vioară va fi susţinut de către Nagy Kálmán, concert-maestru al Filarmonicii orădene,’ se arată în comunicatul Filarmonicii.
Concertul va avea loc sub bagheta dirijorului permanent al Filarmonicii orădene, doctor în muzică, Romeo Rîmbu, un muzician complex, care activează atât ca oboist, cât şi ca dirijor, în colaborare cu numeroase orchestre din România şi străinătate. Este profesor universitar la Facultatea de Arte din Oradea.
Pianistul invitat Csíky Boldizsár jr., născut la Reghin în 25 noiembrie 1968, a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. În perioada studenţiei, a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică. S-a perfecţionat la Academiile de Muzică din Budapesta şi Lubeck şi a participat la masterclass-uri la Munchen şi Fontainebleau. În anul 2000 a primit titlul de solist permanent al instituţiei Munchener Musikseminar din Germania.
Pianistul a susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România, a înregistrat pentru radio şi televiziune, a fost invitat în juriul unor concursuri internaţionale de pian şi a susţinut cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate. Activitatea sa artistică cuprinde peste 800 de concerte şi recitaluri susţinute pe toate scenele din România, dar şi din străinătate pe scene din Europa, Asia şi America. În anul 2006 a obţinut titlul de Doctor în muzică, iar în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.
Violonistul Nagy Kálmán, concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea, a început studiul instrumentului în oraşul său natal, Târgu-Mureş, urmând apoi cursurile universitare la Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca. Din anul 2003 a devine membru al orchestrei Filarmonicii ‘Transilvania’ din Cluj. În anii care au urmat, participă la mai multe cursuri de măiestrie şi susţine concerte în calitate de solist în diferite oraşe ale ţării şi peste hotare (în Statele Unite ale Americii, Ungaria şi Japonia).