Fundaţia Şinca din Oradea a inaugurat Centrul educaţional ROUA, în care sunt organizate cursuri zilnice de limba română şi limba engleză pentru circa 135 de cetăţeni ucraineni, dar şi ateliere de creaţie pentru copiii lor, excursii sau competiţii sportive, a anunţat, joi, preşedintele fundaţiei, George-Marius Şinca.
Potrivit unui comunicat de presă, fundaţia a identificat nevoia cea mai stringentă – nevoia de comunicare cu membrii comunităţii, pentru a găsi mai uşor un loc de muncă, dar şi din necesitatea firească de a se integra într-o societate care s-a dovedit foarte ospitalieră.
Fundaţia Şinca a gândit un curs de limba română şi limba engleză, adaptat nevoilor beneficiarilor primari, dar croit şi pe nevoile beneficiarilor secundari, care sunt potenţialele organizaţii angajatoare sau instituţiile de învăţământ.
În cadrul Centrului Educaţional ROUA, timp de trei luni vor fi organizate cursuri zilnice de limba română şi limba engleză, de luni până vineri, în incinta sediului Fundaţiei Comunitare Oradea.
Pe parcursul celor trei luni, beneficiarii vor avea parte şi de o serie de ateliere de creaţie organizate de Fundaţia Şinca prin Centrul Educaţional ROUA, la care vor fi invitaţi şi copiii din cadrul programelor de asistenţă socială din judeţul Bihor. Se vor organiza competiţii sportive şi excursii tematice în cele mai reprezentative locuri din judeţul Bihor.
‘Scopul Centrului Educaţional ROUA este de a diminua efectele şocului cultural şi de a facilita integrarea refugiaţilor în societate’, a declarat preşedintele fundaţiei, citat în comunicat.
Proiectul Centrul Educaţional ROUA este finanţat prin ‘Integration Program for Refugees’, un program înfiinţat cu sprijinul Marii Britanii şi a guvernului britanic, coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR prin Fundaţia Comunitară Oradea şi implementat la nivel local de Fundaţia Şinca.
‘Kiwanis Art Oradea, Kiwanis Varadinum, Kiwanis Children’s Fund in Europe şi Kiwanis Austria sunt cu toţii finanţatori şi parteneri ai prezentului proiect încă din faza de concepere,’ se precizează în comunicatul citat.
Membrii acestui ONG s-au implicat intens, de la izbucnirea sângerosului război din Ucraina, în primirea, consilierea şi sprijinirea refugiaţilor care au ajuns în judeţul Bihor.