Fundaţia Comunitară Oradea organizează, după trei ani, pe 8 decembrie, Gala Comunităţii Bihorene, evenimentul prin care sunt recunoscuţi şi celebraţi oamenii şi acţiunile prin care comunitatea se dezvoltă.
Potrivit unui comunicat de presă al fundaţiei, publicul bihorean a fost invitat să îşi exprime aprecierea faţă de oamenii şi proiectele cu impact major în comunitatea bihoreană. Au fost făcute peste 800 de nominalizări care au fost jurizate de board-ul Fundaţiei Comunitare Oradea.
În cadrul Galei vor fi apreciaţi: liderul care schimbă lumea, cel mai dedicat voluntar, echipa devotată, persoana care excelează în meseria sa, proiectul cu impact major şi vizibil, ONG-ul anului, promotorul culturii şi artei, cât şi promotorul excelenţei şcolare. Ei vor primi câte o diplomă şi un trofeu.
‘Este o recunoaştere simbolică a activităţii lor. Ideea pe care noi o promovăm este, de fapt, să-i aducem în faţă pe toţi cei care s-au implicat, mai mult, în viaţa comunităţii şi să le mulţumim pentru eforturile lor,’ a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Oradea, Claudia Abrudan.
Tot în cadrul Galei Comunităţii Bihorene, vor fi prezentate cinci proiecte care răspund unor nevoi educaţionale şi care vor putea fi susţinute financiar de companii implicate în dezvoltarea comunităţii bihorene, Proiectele, cu bugete între 4.000 şi 16.000 de lei, vor fi implementate în Oradea şi în alte localităţi din judeţul Bihor în cursul anului 2023.
Acestea se referă la crearea unor minibiblioteci pentru copii din mediul rural, ateliere de pictură pentru copii cu dizabilităţi, modernizarea unei săli multifuncţionale pentru copii din familii marginalizate, activităţi pentru consolidarea relaţiei copil-părinte prin lectură, jocuri muzicale şi piese de teatru pentru adolescenţi, precum şi un spaţiu de sprijin al copiilor de etnie rromă talentaţi.
Cele 5 proiecte au fost înscrise în programul Bursa Talentelor, un program al Fundaţiei Comunitare Oradea, prin care susţine dezvoltarea de proiecte cu impact în comunitatea bihoreană, oferind şi sprijin financiar, dar şi asistenţă şi coordonare în implementarea proiectelor.
Directorul executiv al fundaţiei, Claudia Abrudan, a mai precizat că Gala Comunităţii Bihorene a început în anul 2013, odată cu înfiinţarea fundaţiei, sub denumirea Gala Responsabilităţii Sociale Corporative în care au fost premiate proiecte şi companii cu activităţi de responsabilitate socială, din 2017 fiind introduse categorii noi, fiind apreciaţi şi oameni şi ong-uri cu activităţi deosebite. Astfel, în 2018, de exemplu, ‘liderul care schimbă lumea’ a fost desemnat fostul fotbalist Mihai Neşu, mereu alături de cei peste 150 de copii cu dizabilităţi care beneficiază de serviciile de recuperare ale fundaţiei sale. Sau premiul ‘excelenţă în meserie’ acordat directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, care a dovedit că şi în sistemul public se poate face performanţă.