Un grup de 50 de refugiaţi ucraineni, mame şi copii de diferite vârste, sunt cazaţi de marţi dimineaţă în internatul Liceului tehnologic din localitatea Cadea, oraş Săcueni, prin grija Fundaţiei Remar România.
Potrivit coordonatorului pe zona Oradea, Valentin Lazăr, internatul de la Cadea este un punct de tranzit în care refugiaţii primesc adăpost, cazare, masă şi îngrijire, pentru câteva zile înainte de a-şi continua drumul către alte ţări.
Autobuzul cu refugiaţi a sosit marţi dimineaţă, în jurul orei 4,00, în această localitate, fiind aduşi din Suceava, din vama Siret de către reprezentanţii fundaţiei.
‘Cele circa 25 de femei – restul sunt copii – doresc să meargă mai departe spre Spania. Noi ne ocupăm de transportul lor, după ce îi aducem din Suceava, îi cazăm în Cadea şi apoi la Oradea, de unde, în câteva zile, va pleca un autobuz cu 50 de persoane către destinaţia stabilită. Unii vor în Spania, alţii în Italia sau Germania. Până se adună, între timp, şi alţi refugiaţi, pregătim alt autobuz cu altă destinaţie. Majoritatea persoanelor pe care le ajutăm noi au unde să meargă, la familii, la prieteni, la cunoştinţe în străinătate, care îi vor ajuta după ce ajung acolo’, a declarat, pentru AGERPRES, Valentin Lazăr.
Până în prezent, acesta este al patrulea transport cu refugiaţi efectuat de fundaţia Remar, în jur de 200 de persoane fiind astfel asistate. Pe durata în care acestea stau la Suceava sau în Bihor, membrii fundaţiei le oferă condiţii de cazare, dar şi haine, alimente, produse de îngrijire a sănătăţii.
La Cadea, alături de directorul liceului, Zsigmond Levente, s-au implicat şi autorităţile locale din oraşul Săcueni pentru a le oferi sprijin şi consultanţă.
Potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean pentru Conducerea şi Coordonarea Intervenţiei (CJCCI), numărul refugiaţilor ucraineni care trec prin Bihor sau rămân cazaţi aici pentru câteva zile sau pe o perioadă nedeterminată a crescut de la o zi la alta. Deoarece majoritatea ucrainenilor sunt doar în tranzit şi vor să ajungă în alte state din Europa, cifrele se modifică în permanenţă.
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea a anunţat, luni, că doar într-o singură zi, duminică, au ieşit din ţară 12.630 de cetăţeni ucraineni, prin punctele de trecere a frontierei din judeţele Bihor şi Arad.
Sâmbătă, în judeţ se aflau 215 refugiaţi ucraineni care au fost adăpostiţi de diferite ONG-uri sau persoane fizice în mai multe localităţi.
Un grup de 73 de copii, cu vârste între 4 şi 18 ani, proveniţi de la orfelinatul din Bila Tservka, de lângă Kiev, sunt adăpostiţi la Cefa, în Casa Rabi, după ce clădirea orfelinatului a fost bombardată.
Comunitatea bihoreană, prin persoane fizice, ong-uri, fundaţii, asociaţii, oferă în prezent locuri de cazare pentru peste 9.000 de refugiaţi ucraineni, primele spaţii vizate în acest scop fiind cele puse la dispoziţie în internatele unităţilor de învăţământ şi în locuinţe private.
De asemenea, mai multe hoteluri şi pensiuni din Oradea şi din judeţ s-au oferit să-i cazeze gratuit pe cei care fug din calea războiului.
Orădenii se implică în criza refugiaţilor reuniţi şi într-un grup de Facebook numit ‘Oradea alături de Ucraina’, care adună ofertele în produse neperisabile, haine şi locuri de cazare.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a creat o adresă – umanitar.dsu@mai.gov.ro – unde s-au primit peste 100 de oferte de sprijinire a refugiaţilor ajunşi în Bihor. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)