Primăria Oradea are, începând de miercuri, o hartă interactivă a Registrului local al spaţiilor verzi din municipiu, ce poate fi accesată pe site-ul instituţiei.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii primăriei, pe această hartă sunt marcate suprafeţele înregistrate ca spaţii verzi şi arborii care aparţin domeniului public al municipiului.
‘Evidenţa corectă a spaţiului verde este o primă măsură care trebuie luată pentru folosirea raţională a acestuia. Această evidenţă este un element important în stabilirea strategiilor referitoare la conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi’, se arată în comunicat.
Registrul este disponibil pe site-ul www.oradea.ro, accesând bannerul din dreapta ‘REGISTRUL LOCAL AL SPAŢIILOR VERZI DIN MUNICIPIUL ORADEA’ sau direct link-ul: https://gis.info-design.ro/RSVOradea/.
Directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Adina Popa, a explicat modul de accesare al informaţiilor dorite cu ajutorul hărţii interactive.
‘Pe pagina deschisă, utilizatorul poate căuta locaţia dorită prin accesarea iconiţei Căutare şi introducerea denumirii străzii. Spaţiile verzi sunt evidenţiate cu culoare verde, iar din momentul în care utilizatorul dă click pe o anumită zonă verde, aceasta va primi un contur de culoare turcoaz, generând informaţiile disponibile, precum număr de identificare, suprafaţă etc. În acest perimetru, fiecare arbore poate fi accesat tot printr-un simplu click, utilizatorul primind informaţii cu privire la numărul de identificare, specia, dimensiunea arborelui, starea de viabilitate, vârsta sau dacă arborele este ocrotit sau nu. Totodată, cu ajutorul iconiţei Rapoarte RSV se poate genera fişa spaţiului verde căutat, prin selectarea butonului Selectare imobil’, a precizat Adina Popa.
Noul Registru local al spaţiilor verzi a fost aprobat în luna aprilie de către Consiliul Local şi se prezintă astfel: 1.678 ha suprafaţa inventariată, din care un total de 603 ha spaţii verzi amenajate, 43 ha terenuri degradate, 60 ha suprafaţă cimitire şi 97.219 arbori şi arbuşti, din care 87.366 arbori izolaţi şi 9.853 arbuşti. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)