Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) deschide seria manifestărilor culturale de toamnă cu un eveniment inedit pentru această instituţie ce îl are ca protagonist pe actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele, care va prezenta one man show-ul ‘Sunt orb’.
Cu această ocazie se va amenaja şi un stand de prezentare a trei cărţi scrise de artist şi se va putea vizita o expoziţie cu lucrări de artă plastică semnate de artist.
‘Prezenţa lui Horaţiu Mălăele aici se datorează unui proiect al Muzeului Ţării Crişurilor care vizează deschiderea spre comunitate, printr-o paletă cât mai largă de evenimente din zona culturală, nu numai cele specific muzeale. Acum am avut iniţiativa, şi colegii mei au fost de acord, de a-l invita la Oradea pe unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai teatrului şi filmului românesc,’ a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul MTC, istoricul Gabriel Moisa.
Spectacolul va avea loc marţi, 6 septembrie, de la ora 19, în sala de conferinţe a instituţiei (str. Armatei Române, nr. 1/A), moderatorul evenimentului fiind directorul instituţiei.
Potrivit unui comunicat al MTC, spectacolul ‘Sunt orb’ este conceput sub forma unui monolog alcătuit din poezii şi proză scurtă, semnate de Emil Brumaru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, precum şi din diferite momente de teatru memorabile.
‘Acesta pune în valoare măiestria şi carisma unuia dintre cei mai iubiţi artişti ai scenei româneşti,’ se menţionează în comunicat.
Cele trei cărţi prezentate cu această ocazie sunt ‘Tehomir’ (o poveste inspirată de copilăria lui Mălăele în satul care dă şi numele volumului), ‘O poveste cam ciudată şi alte două povestiri’ (trei întâmplări cu tâlc, alegorice) şi ‘Poezii şi vorbe-n vânt’ (un volum plin de ilustraţii şi satiră).
Expoziţia de artă plastică este alcătuită din mai multe desene şi picturi ale artistului, între care portrete, caricaturi şi nuduri.
Publicul va putea achiziţiona facsimile ale lucrărilor din expoziţie, precum şi exemplare din cărţile lansate.
‘Horaţiu Mălăele, artistul-spectacol, care mânuieşte cu aceeaşi uşurinţă şi expresivitate creionul, pensula şi cuvintele, este unul dintre cei mai importanţi actori şi regizori români. Şi actorul, şi regizorul, şi poetul, şi graficianul cred, deopotrivă, că arta reprezintă cea mai profundă expresie a creativităţii umane. (…) Sub semnul artistic distinct al unui nume deja încredinţat artei, în diferitele ei forme de manifestare, arta lui Horaţiu Mălăele este rezultatul unei nevoi irepresibile de a comunica, de a dărui celor din jur frumuseţe, iubire, o nesfârşită semantică de simboluri şi înţelesuri,’ a precizat curatorul evenimentului, Adina Renţea.
Accesul în muzeu se va face pe bază de bilet, care costă 25 de lei. Acesta include, pe lângă intrarea la eveniment, şi o altă vizită gratuită, în perioada 6 septembrie – 31 decembrie. a tuturor spaţiilor expoziţionale din muzeu. Biletele se pot cumpăra din muzeu sau de pe site-ul instituţiei de cultură.