AcasăStiri generaleBihor: În premieră judeţeană, primele cinci trupe liceene de teatru, într-un proiect-pilot...

Bihor: În premieră judeţeană, primele cinci trupe liceene de teatru, într-un proiect-pilot al Teatrului ‘Regina Maria’

Trupa ‘Iosif Vulcan’ a Teatrului ‘Regina Maria’ din Oradea va pregăti până în iunie, în premieră judeţeană, cinci trupe liceene de teatru în Oradea, într-un proiect educaţional pilot numit ‘Teatrul în liceu’, a informat marţi, într-un comunicat, instituţia teatrală.

Potrivit sursei, Teatrul Regina Maria a lansat în luna decembrie acest proiect prin care îşi propune înfiinţarea a cinci trupe de teatru, în cinci licee, cu elevi ai claselor a IX-a, a X-a şi a XI-a, ce vor fi coordonate de actori ai Trupei ‘Iosif Vulcan’.

‘Motivul pentru care am demarat acest proiect este lipsa unor programe substanţiale pe educaţie culturală. Dorim să-i implicăm pe tineri în activităţile teatrale şi cel mai simplu mod este să începi să lucrezi cu ei, să le arăţi cum se face teatru şi în acest fel îi atragi spre această artă, să vină să vadă spectacole şi să devină parte activă din activitatea teatrului’, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul Trupei ‘Iosif Vulcan’, Victoria Balint.

Prima etapă a programului s-a desfăşurat în luna decembrie 2021, când a fost lansat apelul de înscriere în cadrul proiectului. Condiţiile de participare impuse de către organizator au fost minime: dorinţa elevilor de a face parte dintr-o trupă de teatru şi existenţa unui spaţiu pentru repetiţii în cadrul liceului.

Propunerile nu au întârziat să apară şi cinci licee din Oradea au fost deja selectate să participe anul acesta la program: Colegiul Naţional ‘Emanuil Gojdu’, Colegiul Naţional ‘Mihai Eminescu’, Colegiul Naţional ‘Iosif Vulcan’, Liceul Greco-Catolic ‘Iuliu Maniu’ şi Liceul Tehnic ‘Traian Vuia’.

Etapa următoare presupune stabilirea cu exactitate a componenţei celor cinci trupe, a programului de lucru şi a spaţiului de repetiţii.

O echipă de 10 actori ai Trupei Iosif Vulcan – câte doi pentru fiecare liceu selectat – va coordona, în perioada 14 februarie – 8 iunie 2022, o serie de workshopuri de introducere în arta interpretativă, alegerea unui text dramatic pentru realizarea unui spectacol de teatru şi repetiţii pentru spectacolul stabilit în fiecare liceu.

Workshopurile şi repetiţiile vor avea loc în sălile puse la dispoziţie de licee, iar teatrul va oferi costumele şi recuzita necesare fiecărui spectacol.

Spectacolele se vor juca în cadrul primei ediţii a Galei Teatrului de Liceu din Oradea, secţiune a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, care se va desfăşura în perioada 9-19 iunie 2022.

Teatrul Regina Maria va asigura spaţiul de joc, echipa tehnică şi echipamentele tehnice de scenă, publicitatea evenimentului şi înregistrarea video a spectacolelor.

Potrivit Victoriei Balint, acest model de proiect, obişnuit în ţări europene, funcţionează deja în mai multe oraşe din România, existând chiar şi festivaluri de gen, cu un impact pozitiv, atât pentru teatrele implicate, cât şi pentru elevi. În funcţie de succesul acestei prime ediţii şi a interesului manifestat de către liceele orădene, conducerea Teatrului ‘Regina Maria’ îşi propune să-l continue şi în anul 2023, cu includerea unui număr de alte cinci licee din Oradea în program şi, eventual, şi cu susţinere financiară din partea Consiliului Judeţean.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks