Bihor: Incendiu de amploare la o hală de prelucrare a lemnului din localitatea Vărăşeni

0
216

Un incendiu de mari proporţii a cuprins marţi seară o hală de prelucrare a lemnului din localitatea Vărăşeni, comuna Răbăgani, alte două hale, autovehicule, utilaje, cantităţi mari de buşteni şi cherestea şi un rezervor cu 6000 de litri de motorină din curtea societăţii comerciale fiind expuse riscului de incendiere, a informat miercuri ISU Bihor.

Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘Crişana’ Bihor, în jurul orei 21.05, la faţa locului deplasându-se operativ, patru echipaje de pompieri militari din cadrul Secţiei Beiuş (din care trei de stingere şi unul de prim ajutor calificat) şi un echipaj de pompieri din cadrul Staţiei Ştei, fiind totodată trimis în sprijin şi un echipaj din cadrul Detaşamentului 1 Oradea cu o autospecială şi container tip Abroll.

La sosirea primelor echipaje, flăcările înalte de câţiva metri, alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile şi favorizate de vântul puternic, se manifestau violent la întreaga hală, la utilaje, respectiv la buştenii din apropierea acesteia, existând un risc ridicat de extindere a acestora la alte două hale, autovehicule, un rezervor de motorină, material lemnos şi alte bunuri.

Cei peste 20 de pompieri militari au acţionat cu cinci autospeciale de lucru cu apă şi spumă, dispozitivul circular adoptat de aceştia vizând localizarea incendiului şi protecţia clădirilor şi bunurilor neafectate de flăcări. Incendiul a fost localizat în aproximativ 45 de minute de la primirea apelului, împiedicându-se astfel propagarea acestuia şi a fost stins în jurul orei 23.30.

Echipajele de pompieri au acţionat în continuare la faţa locului, până în dimineaţa zilei de miercuri, în jurul orei 04.30, pentru căutarea eventualelor focare ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Din fericire, nu au existat persoane rănite, în halele şi curtea societăţii comerciale nefiind nimeni în momentul izbucnirii incendiului.

Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului un scurtcircuit produs de un cablu electric defect.

În urma incendiului, au ars hala, construită pe o suprafaţă de circa 300 de metri pătraţi, utilaje de prelucrare a lemnului, 5 metri cubi buşteni, 5 metri cubi cherestea, un transpalet, 100 de paleţi, un tractor Ifron şi o autoutilitară.

‘Pompierii militari au reuşit să salveze: două hale (una în care erau depozitate materiale de construcţii şi o alta în care era depozitată o cantitate de circa 40 metri cubi cherestea), 4 capuri de TIR, o remorcă de TIR, două autoturisme, un autogreder, o volă, aproximativ 14 metri cubi lemn paletat depozitat în jurul halei în flăcări şi circa 90 de metri cubi buşteni’, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca.

Sursa: AGERPRESS