Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) Oradea organizează vineri, 30 septembrie, de la ora 17,00, cu ocazia Nopţii Cercetătorilor, conferinţa ‘Incursiune în fascinanta lume a liliecilor’, susţinută de cercetătorul ştiinţific dr. Daniela Borda.
‘Cei curioşi de o călătorie în lumea fascinantă a ştiinţei sunt invitaţi să descopere împreună cu dr. Daniela Borda minunata lume a liliecilor. Cercetător ştiinţific, dr. Daniela Borda va oferi diverse informaţii interesante referitoare la lilieci, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe această temă, pentru ca mai apoi să aibă loc, dacă vremea o va permite, şi o parte experimentală sub forma unei plimbări în curtea muzeului pentru a vedea ce specii de lilieci sunt active în această perioadă, folosind detectorul de ultrasunete,’ se arată în comunicatul MTC.
Dr. Daniela Borda face parte din echipa de cercetători a Institutului de Speologie ‘Emil Racoviţă’ din Cluj încă din anul 1998 şi este implicată în studiul chiropterelor, microbiologia, ecologia şi protecţia mediului subteran prin susţinerea de activităţi de inventariere şi cartare a speciilor şi habitatelor de peşteră, evaluarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de peşteră, monitorizarea impactului antropic în mediul subteran şi stabilirea de măsuri de management pentru habitatele de peşteră.
Evenimentul este organizat de instituţia muzeală orădeană în colaborare cu Institutul de Speologie ‘Emil Racoviţă’, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea. Se adresează atât copiilor, cât şi publicului interesat de subiect şi va avea loc în sala de conferinţe a instituţiei muzeale, din Strada Armatei Române nr. 1/A.
Cu ocazia Nopţii Cercetătorilor, Muzeul Ţării Crişurilor, partener al Universităţii din Oradea în organizarea Nopţii Cercetătorilor, asigură vizitarea gratuită a expoziţiilor sale din sediul central al instituţiei, între orele 15,00 – 17,00.
Ediţia 2022 a Nopţii Cercetătorilor va avea loc în 30 septembrie, între orele 17,00 şi 22,00, la Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea unde se propune publicului larg o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.