Judeţul Bihor a ajuns în cele mai multe zone la procente cuprinse între 20% şi 35% în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, la doar şase luni de la implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), a informat joi Consiliul Judeţean (CJ) Bihor.
‘La şase luni de la punerea în practică a SMID, judeţul Bihor a ajuns în cele mai multe zone la procente cuprinse între 20 şi 35% în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor. Judeţul Covasna, care a început implementarea SMID în urmă cu patru ani şi este un exemplu de bună practică în acest domeniu, a ajuns la un procent de 32%. Pentru a încuraja unităţile administrativ-teritoriale să colecteze selectiv, se ia în calcul organizarea unor campanii şi premierea celor care performează’, se arată în comunicatul CJ Bihor.
Analiza a fost efectuată, în ultima săptămână, de vicepreşedintele CJ Bihor şi preşedinte al ADI Ecolect, Mircea Mălan, care a avut o serie de întâlniri cu primarii şi operatorii de salubritate din zonele de colectare Marghita, Săcueni, Salonta şi Zona Metropolitană extinsă a Oradiei. Au fost discutate şi problemele întâmpinate în punerea în funcţiune a sistemului.
O altă temă discutată în cadrul acestor întâlniri a fost cea referitoare la curăţarea şanţurilor, a refugiilor pe partea carosabilă şi refacerea staţiilor de autobuz din judeţ, unde vor fi montate pubele pentru deşeuri, fiind deja adoptat un regulament pentru curăţarea vegetaţiei şanţurilor drumurilor judeţene.
‘În judeţul Bihor sunt peste 900 de kilometri de drumuri judeţene şi am început să gestionăm calitatea şanţurilor, să curăţăm vegetaţia, prilej cu care ies la iveală cantităţi importante de deşeuri. În prezent, lucrăm la definitivarea unui sistem pentru colectarea, transportul, sortarea şi valorificarea deşeurilor din şanţuri, refugii şi staţii de autobuz. De asemenea, am discutat despre posibilitatea de a colecta deşeurile din albiile şi de pe malurile apelor din judeţ’, a declarat Mircea Mălan.
În completarea SMID, Consiliul Judeţean Bihor va construi patru centre de depozitare a deşeurilor în Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd. În etapele următoare vor fi construite astfel de platforme şi în alte oraşe şi comune din judeţul Bihor.