AcasăStiri generaleBihor: Jumătate din bugetul consolidat al judeţului este alocat investiţiilor, în premieră

Bihor: Jumătate din bugetul consolidat al judeţului este alocat investiţiilor, în premieră

Bugetul consolidat al judeţului Bihor este alcătuit astfel încât aproape jumătate să fie dedicat dezvoltării şi investiţiilor, iar jumătate să fie alocat pentru funcţionare, ceea ce reprezintă o premieră, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Călin Gal.

‘Este primul an în care dezvoltarea primează. Deci funcţionarea şi dezvoltarea sunt egale. Anul trecut, partea de dezvoltare a fost pe la 35% din total buget, anii trecuţi între 25-35%. Dezvoltarea e determinată şi de creşterea bugetului în sine pentru acest an, care a avut o creştere semnificativă de 38%. Ne referim la un buget de 594,4 milioane de lei, faţă de bugetul anului trecut care a fost de 340 milioane de lei’, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor.

Potrivit acestuia, veniturile totale sunt de 594,495 milioane lei, din care cheltuielile pentru funcţionare înseamnă o sumă de 298,692 milioane lei, restul de 295,803 milioane fiind alocat dezvoltării.

Creşterea veniturilor totale se datorează, a precizat Călin Gal, creşterii sumelor din bugetul local, prin economia bugetară de circa 33 de milioane de lei rezultată în urma reorganizării aparatului propriu al CJ şi în instituţiile subordonate, alături de o sumă restantă dintr-un credit – 34,5 milioane lei, plus excedentul de anul trecut de 34,13 milioane lei, dar şi o creştere pe OG 28/2013 – finanţare prin PNDL şi a fondurilor europene cu 36 milioane de lei.

Programul de investiţii cuprinde alocarea unor fonduri pentru proiectele vechi, moştenite din mandatul anterior, mare parte cu fonduri europene (bazinele didactice, autogările din judeţ, Cabana Vadu Crişului, drumuri judeţene etc), dar şi lucrări noi, cum sunt platformele de colectare şi adăposturile pentru câini în patru oraşe, centuri ocolitoare pentru comune, staţii de transport sau proiecte la aeroport.

‘Susţinem total atât proiectele care au ca finanţare fondurile europene, cât şi cele care au la bază fonduri din PNDL, precum şi din bugetul propriu, datorită faptului că am reuşit să facem nişte economii importante. La finele anului trecut, după o muncă asiduă, am reuşit să alcătuim o nouă organigramă, să reducem cheltuielile de personal şi de funcţionare, scopul fiind o economie importantă, pentru ca aceste sume să meargă spre dezvoltare’, a precizat Călin Gal.

În ce priveşte funcţionarea CJ şi a instituţiilor subordonate, în 2021, în urma reorganizării, conducerea actuală a CJ a reuşit să deblocheze circa 33 milioane de lei, însumând aproximativ 18,5% din bugetele de salarii prevăzute în total.

‘Dacă în 2020 am avut un buget de cheltuieli de personal de 179,8 milioane lei, anul acesta vom avea un buget de 146,9 milioane de lei. Deci practic, 33 milioane de lei sunt aduse pe zona de dezvoltare şi pe partea de venituri. În urma reorganizării şi a parcului auto, bugetul pentru carburanţi a fost redus cu 165.000 de lei, sumă care a intrat, de asemenea, pe partea de dezvoltare’, a precizat Călin Gal.

Începând de marţi, proiectul bugetului este lansat în dezbatere publică, urmând să fie supus aprobării în CJ Bihor în cursul lunii aprilie. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks