Primăria Oradea a alocat în anul 2021 un procent mai mare pentru investiţii, 51%, decât pentru cheltuielile operaţionale, 49%, valoarea investiţiilor din anul trecut fiind a doua ca mărime după cel mai mare an de investiţii din istoria municipiului, cel din 2015, când suma alocată investiţiilor a fost de 628,9 milioane de lei, a declarat vineri, în conferinţă de presă, directorul economic al instituţiei, Eduard Florea.
‘În ciuda dificultăţilor, nu am făcut rabat de la investiţii, fiind al doilea ca mărime după istoricul an 2015 când am finalizat prima sesiune de finanţări europene. Bugetul de investiţii a fost la începutul anului de un miliard de lei, din care s-au executat 447 de milioane de lei, cu 13% mai mare faţă de anul anterior şi la 70% din cel mai mare an de investiţii din istoria municipiului, cel din 2015. Peste jumătate din sume sunt din proiecte europene. Sunt 20 de obiective care, adunate, înseamnă mai mult de jumătate din bugetul de investiţii. Mai avem sume în aşteptare, de circa 35 de milioane de lei, pe care le-am cheltuit şi care încă nu ni le-au rambursat autorităţile de management, dar este un decalaj în fiecare final de an’.
Acesta a subliniat că 2021 a fost ‘un an foarte bun în privinţa investiţiilor’, fiind o distribuire echilibrată între cheltuieli operaţionale şi investiţii, ceea ce este un ‘semn de buget sănătos’.
‘În literatura de specialitate, dacă ai un buget (de investiţii n.red.) de undeva la 20-30% este ideal. În momentul în care partea de investiţii ajunge la jumătate este deja sublim. Ceea ce demonstrează că investiţiile au fost vioara întâi a administraţiei locale. Jumătate din aceste investiţii sunt realizate prin fonduri europene, care de asemeni reprezintă o realizare bună’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul economic.
Execuţia bugetară pentru 2021 arată că la începutul anului a fost un buget estimat de 1,335 miliarde lei, rectificat pe parcurs până la nivelul de 1,393 miliarde lei, veniturile proprii s-au mărit cu 20% faţă de anul anterior, iar cheltuielile, de circa un miliard de lei, fiind repartizate aproape egal pentru cheltuielile operaţionale – 49%, respectiv investiţii, 51%.
Valoarea veniturilor totale încasate în anul 2021 au fost peste cele realizate în anul anterior cu +22%, din care la venituri proprii +20%, la prelevări buget de stat +47% şi la sume rambursate din fonduri UE +31%.
Municipalitatea a sprijinit, în primul rând, spitalele, atât pe partea de act medical, cât şi pe partea de investiţii. Spitalele au derulat mai multe proiecte cu fonduri europene, pentru care s-au acordat sumele în avans.
Un alt program care a mers bine anul trecut a fost programul de termoficare ‘Căldură şi confort’, al Ministerului Dezvoltării, cu investiţii atrase de 21 de milioane de lei, pentru reabilitarea unor puncte termice, magistrale etc.
În domeniul societăţilor din subordine, anul 2021 a însemnat şi o delegare nouă a activităţii de iluminat public, după încetarea contractului cu vechiul operator, fiind preluată de Agenţia de Dezvoltare Locală (ADL) Oradea.
Din fondul de rezervă al Guvernului, a fost folosită o sumă de 10 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor din jurul noii Săli a Sporturilor, plus o altă alocare de 3,6 milioane de lei pentru acoperirea creşterii preţului la gigacalorie, sumă care însă a trebuit mărită prin rectificare de buget până la 17 milioane de lei pentru subvenţie. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)