Facultatea de Drept din Oradea organizează, în perioada 13-15 iulie, Şcoala de vară IURIS pentru toţi liceenii interesaţi de o viitoare carieră juridică, a informat luni Biroul de presă al Universităţii din Oradea.
‘Acest demers îşi propune să ofere o perspectivă de ansamblu referitoare la oportunităţile pe care absolvirea Facultăţii de Drept le generează, precum şi servicii de consiliere într-o viitoare carieră de jurist. Alegerea unei cariere reprezintă un moment deosebit de important în viaţa oricărui absolvent de liceu. Opţiunile sunt variate, iar o atare alegere este necesar a fi făcută în cunoştinţă de cauză,’ se arată în comunicat.
Activităţile programului Şcolii de Vară IURIS se vor desfăşura în incinta Facultăţii de Drept a Universităţii din Oradea, Bulevardul Gen. Gh. Magheru, nr. 26, fiind implicate cadre didactice ale Facultăţii de Drept împreună cu specialişti din domeniul juridic şi al administraţiei publice, precum şi studenţi membri ELSA Oradea.
Pe parcursul celor trei zile vor avea loc trei workshopuri, vizite în Campusul Universităţii din Oradea şi în Palatul Justiţiei, elevii având ocazia să dialogheze cu specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului judeţului Bihor şi ai Autorităţii Electorale Permanente, Biroul judeţean.
Primul workshop se va referi la protecţia persoanelor prin intermediul normelor dreptului, cu o scurtă introducere în domeniul Ştiinţelor penale, prezentat de lector univ.dr. Bogdan Bodea, avocat. A doua zi, lectorul univ.dr. Simina Goia va vorbi elevilor despre drepturile şi obligaţiile constituţionale ale cetăţenilor români. Iar conferenţiarul universitar dr. Oana Mihăilă va susţine workshopul privind relaţiile de familie în dreptul românesc.
Organizatorul principal, respectiv decanul Facultăţii de Drept, conf. univ. dr. Cristian Miheş, invită elevii din clasele a IX-a până la clasa a XII-a inclusiv să participe la Şcoala de Vară destinată exclusiv lor şi le mulţumeşte celor care s-au înscris, precum şi tuturor celor care au contribuit la derularea acestei activităţi în ediţia precedentă de anul trecut.
Facultatea de Drept din Oradea se află în acest an la ceas aniversar, respectiv 30 de ani de la reluarea învăţământului juridic la Oradea, fiind continuatoarea Academiei de Drept din Oradea, înfiinţată în anul 1780, una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din România.
Potrivit site-ului facultăţii, Academia de Drept din Oradea a avut o importanţă deosebită în viaţa culturală românească, personalităţi de prestigiu studiind şi activând aici, printre care: Alexandru Roman, Eugeniu Sperantia, George Sofronie etc. Dintre cei mai renumiţi absolvenţi ai Academiei de Drept din Oradea sunt amintiţi Emanuil Gojdu şi dr. Aurel Lazăr.
În anul 1992, prin efortul unor personalităţi, este reluat învăţământul juridic superior la Oradea, în cadrul Universităţii din Oradea.
Facultatea de Drept oferă la nivel de licenţă specializările Drept şi Administraţie publică. La nivel de masterat în cadrul facultăţii există trei masterate: Drept civil şi procedură civilă, Drept penal şi procedură penală şi Administraţie publică. Toate specializările din cadrul Facultăţii de Drept (studii de licenţă şi masterat) sunt acreditate.
În calitate de membru al Asociaţiei Europene a Facultăţilor de Drept (ELFA), facultatea este deschisă internaţional oferind mobilităţi de tip Erasmus+.