Primăria Oradea a demarat licitaţia, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP), pentru proiectarea şi execuţia unui parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri şi pentru sistemul fotovoltaic pentru şase clădiri publice, într-un proiect cu finanţare europeană de 70 de milioane de lei.
‘Proiectul este o premieră în România, întrucât doar două autorităţi publice locale, respectiv Oradea şi Braşov, au avut o astfel de iniţiativă. Anunţul a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP) şi pe site-ul Primăriei Oradea, termenul de depunere a ofertelor în SICAP fiind 21 iulie 2023,’ se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Oradea.
Licitaţia a fost împărţită în două loturi: primul lot vizează amenajarea unui parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, acţionat de la distanţă, lângă halda de gunoi din strada Matei Corvin, iar al doilea – amplasarea unor panouri fotovoltaice pe şase clădiri din municipiu.
Parcul fotovoltaic va fi amenajat pe o suprafaţă de teren aflată în proprietatea municipiului Oradea, amplasată între străzile Matei Corvin şi Santăului, în jurul haldei pentru depozitarea deşeurilor municipale. Centrala va produce energie verde care va fi racordată la Sistemul Energetic Naţional şi va putea fi comercializată.
Centrala electrică fotovoltaică prevede montarea a 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale, având fiecare o putere instalată unitară de minimum 670 Wp, respectiv echipamentele electrice aferente – 48 de invertoare de 175 kW şi 5 posturi de transformare ridicătoare de 1.850 kVA. În fiecare post pot fi conectate câte 10 invertoare în paralel. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe structuri metalice de susţinere speciale.
Cel de-al doilea proiect se referă la montarea unor panouri fotovoltaice pe şase clădiri publice: Piaţa Rogerius – Centru de afaceri cu produse agroalimentare, Arena Antonio Alexe, Colegiul Economic ‘Partenie Cosma’, Liceul Sportiv Bihorul, Cantina de Ajutor Social şi Sala Polivalentă.
‘Implementarea proiectului va aduce beneficii, precum reducerea consumului de energie electrică din surse convenţionale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), precum şi scăderea cheltuielilor de operare prin scăderea costurilor cu energia electrică la nivelul instituţiilor publice din Municipiul Oradea’, se mai arată în comunicatul de presă.
Finanţarea proiectului, în valoare de 70.093.263,28 lei (fără TVA), se realizează prin fonduri europene, acestea fiind implementate prin Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.