AcasăStiri generaleBihor: Lucrările la Centura comunei Sânmartin, demarate în prezenţa directorului general al...

Bihor: Lucrările la Centura comunei Sânmartin, demarate în prezenţa directorului general al CNAIR

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a participat, marţi, la debutul lucrărilor viitoarei şosele ocolitoare a comunei Sânmartin (ce include staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai), o investiţie de 30 de milioane de euro ce are ca termen de execuţie un an.

‘Mă bucur să văd un antreprenor serios care deja din prima zi e mobilizat, ceea ce înseamnă că premisele respectării termenului contractual sunt ca şi îndeplinite. Pot să vă spun că progresele în acest parteneriat pe care îl avem cu Consiliul Judeţean sunt extraordinare, ţinând cont că acum se împlineşte un an de la semnarea protocolului de asociere. Am participat şi la semnarea contractului, acum trei – patru luni, iar astăzi văd că lucrările sunt deja demarate. Adică tot ce înseamnă proiectare, aprobarea proiectului tehnic s-au întâmplat în acest parcurs, un lucru foarte bun’, a declarat directorul general al CNAIR.

Şoseaua de centură a comunei Sânmartin va avea o lungime de 5,7 kilometri, la care se adaugă bretelele rutiere de legătură de peste 2 kilometri, în total aproximativ 8 kilometri. Lăţimea drumului va fi de 10 metri, cu două benzi de circulaţie, câte una pe sens. De-a lungul acestuia este prevăzută o pistă de biciclete cu o lăţime de 3 metri.

Traseul centurii Sânmartin va porni din Oradea, din strada Iancu de Hunedoara (din zona intersecţiei cu centura municipiului) şi va ocoli atât localitatea Sânmartin, cât şi staţiunile Băile 1 Mai şi Băile Felix, făcând joncţiunea cu DN 76 Oradea – Deva în zona intersecţiei cu drumul spre Cordău.

Potrivit directorului Călin Roman, de la Erbaşu Transilvania, şoseaua are cinci structuri principale, din care două intersecţii mari, o supratraversare peste drumul judeţean, de 560 de metri, la 8 metri înălţime, precum şi alte poduri, podeţe şi intersecţii la nivel care nu reclamă probleme tehnice deosebite.

Constructorii au început marţi lucrările cu un personal de 40 de angajaţi şi 25 de utilaje, dar în zilele următoare numărul lucrătorilor şi al utilajelor va creşte.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a subliniat importanţa acestei centuri rutiere, care va devia traficul din cele două staţiuni renumite ale judeţului şi din centrul comunei Sânmartin, aducând mulţumiri partenerului CNAIR, fără sprijinul căruia administraţia judeţeană nu ar fi reuşit să acceseze proiectele din POIM.

‘Pe de o parte, accesăm fonduri europene, venim în susţinerea companiei cu proiecte mici, lăsând companiei marile proiecte de autostrăzi, dar vreau să mulţumesc şi autorităţilor locale, pentru că Primăria Oradea şi Primăria Sânmartin ne-au ajutat să stabilim traseele, am colaborat să avem toate documentaţiile aprobate, precum şi conducerii Ministerului Transporturilor pentru că acest proiect a fost cuprins în lista celor 50 de proiecte aflate în parteneriat între minister, companie şi autorităţile locale’, a declarat Bolojan.

Proiectul centurii Sânmartin a fost iniţiat de administraţia judeţeană, la fel ca altele în parteneriat cu CNAIR, precum cele pentru construirea şoselei de centură a oraşului Aleşd şi cea a municipiului Beiuş.

Contractul, în valoare de 148,9 milioane lei fără TVA, a fost semnat în luna iunie cu reprezentanţii firmelor care au câştigat licitaţia organizată în acest scop de CJ Bihor, şi anume asocierea Construcţii Erbaşu, Drumuri Orăşeneşti, Procons Group şi Vahostav SK.

Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks