Oradea va sărbători, concomitent, în perioada 12 – 16 octombrie, printr-o serie de evenimente, centenarul încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria (15 octombrie 1922 la Alba Iulia) şi Festivalul dedicat zilei oraşului (12 octombrie), numit Oradea Festifall 2022.
Astfel, orădenii vor avea parte de concerte cu invitaţi celebri, precum Inna, Şuie Paparude, Carla’s Dreams, spectacole stradale cu personaje colorate, o zonă de food trucks amenajată în premieră în Piaţa Ferdinand, expoziţii şi un spectacol dedicat Reginei Maria, alte activităţi interesante, precum şi video mapping pe clădirea Palatului Vulturul Negru cu imagini inspirate de monarhii României.
Programele manifestărilor au fost prezentate joi, în conferinţă de presă, de directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, Angela Lupşea şi directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Alexandru Chira.
Potrivit Angelei Lupşea, evenimentele fundaţiei vor avea loc în trei locaţii: Casa Darvas – La Roche, Sinagoga Sion şi Templul Francmasoneriei, toate cu intrare gratuită.
Pe 12 octombrie, la Casa Darvas La Roche, va fi vernisată o expoziţie intitulată ‘Regina Maria – vraja memoriei’ ce va cuprinde câteva dintre cărţile reginei, unele cu autograf, timbre şi cărţi poştale originale. De asemenea, vor fi expuse bijuterii vintage inspirate din acuarelele Reginei. În premieră în Oradea, vor fi aduse obiecte din atelierul de pictură al Reginei Maria de la Castelul Pelişor şi monede cu chipul Reginei şi a Regelui Ferdinand I din cadrul vizitei de la Oradea din anul 1919. La sinagogă vor ave aqloc activităţi creative pentru copii, o expoziţie Oradea copiilor şi un atelier de pictură pentru cei mici. În aceeaşi zi, de la ora 19,30, la Templul Francmasoneriei din Oradea vor avea loc proiecţii de tip laser care vor crea un ‘Tunel al timpului’.
Din 12 octombrie, ziua oraşului, cu festivităţi şi ceremonii religioase şi militare în centrul Oradiei, statuia Reginei Maria din Piaţa Ferdinand va fi îmbrăcată într-o mantie din flori, care va imita întocmai mantia pe care a purtat-o regina. Tot atunci, lângă statuia Regelui Ferdinand va fi amplasată o casetă din sticlă, ce va conţine obiecte de epocă similare celor pe care le purta regele (sabie, cască, decoraţii), precum şi două tunuri de epocă.
După amiază, va avea loc un concert cu muzică militară adus de Divizia a 4-a Infanterie Gemina din Cluj-Napoca. Totodată, în premieră, pentru a sărbători centenarul încoronării, în Piaţa Unirii se vor realiza, în repetate rânduri, ceremonii specifice de schimb de gardă militară.
Pe 16 octombrie, de la ora 17,00, la Filarmonica de Stat Oradea va avea loc spectacolul ‘Maria, Regina României’, cu intrare gratuită. Acesta cuprinde texte din memoriile şi jurnalele reginei, recitate în acorduri de vioară şi pian de actorii din filmul cu acelaşi nume.
Oradea Festifall 2022 se va desfăşura în perioada 14-16 octombrie, în Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand şi pe Pietonala Vasile Alecsandri.
În Piaţa Unirii vor avea loc concerte în aer liber cu INNA, Carla’s Dreams, Killa Fonic, Şuie Paparude, Florian Rus, Mustang, Fraţii Jdieri, precum şi alte formaţii locale, şi activităţi educaţionale. În proximitatea scenei va fi poziţionată instalaţia Talking Heads, o instalaţie interactivă multipremiată, iar zona va fi decorată cu şase instalaţii artistice luminoase.
Piaţa Ferdinand va fi animată de Dj Set-ul Dinsubsol X FestiFall, care vor mixa muzică live. În locaţie vor mai fi amplasate food trucks, drink zone, cort destinat activităţilor pentru copii, atracţii şi o instalaţie de artă pentru un spectacol de acrobaţii – Nightingale. Podul din centrul oraşului va fi transformat, două zile, cu acest prilej, în pietonal, făcând legătura dintre cele două pieţe (Ferdinand şi Unirii).
O mulţime de reprezentaţii de artă stradală vor împânzi timp de trei zile strada Vasile Alecsandri, Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand pentru a sărbători acest spectaculos festival. Orădenii se vor bucura de spectacolele stradale de sunet şi lumină a celor de la Light Drummers, Giant Gentlemen şi Fairy Garden.
Palatul Episcopal Greco-Catolic va prinde viaţă sub tema Palatul Artelor Digitale, care va găzdui o expoziţie multimedia a absolvenţilor din cadrul Facultăţii de Arte, Universitatea Oradea, expoziţia posterelor din cadrul proiectului publiCRITIC, iniţiat de Facultatea de Arte, Universitatea Creştină Partium, expoziţia de bijuterie de autor a Anei Dobraş şi Andrei Lupu, precum şi un laborator de explorare vizuală cu ajutorul inteligenţei artificiale Midjourney, susţinut de Oradea Tech Hub. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)