AcasăStiri generaleBihor: Manifestări pregătite de Primăria Oradea pentru Ziua oraşului şi centenarul încoronării

Bihor: Manifestări pregătite de Primăria Oradea pentru Ziua oraşului şi centenarul încoronării

Primăria Oradea a pregătit un program cu mai multe evenimente pentru a marca, în 12 octombrie, atât Ziua Oraşului, cât şi cei 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari.

Programul manifestărilor dedicate Zilei Oraşului Oradea cuprinde mai multe ceremonii oficiale (în Primăria Oradea), religioase şi militare în centrul Oradiei, respectiv în Piaţa Unirii la Statuia Regelui Ferdinand I, în Piaţa Regele Ferdinand I la Statuia Reginei Maria, pe strada Aurel Lazăr la Muzeul Memorial ‘Aurel Lazăr’ şi statuia lui Aurel Lazăr.

În sala festivă a Primăriei, va avea lor, de la ora 11.30, o şedinţă festivă a Consiliului Local al municipiului Oradea, cu premierea celor mai merituoşi olimpici orădeni şi a profesorilor lor coordonatori, precum şi dezvelirea plăcii comemorative cu Delegaţii din Oradea la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, în coridorul principal de acces al instituţiei.

În celelalte locaţii, la statui şi muzeu, ceremonialul se va desfăşura aproape similar, cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv, intonarea Imnului Naţional al României, Te Deum, alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de către primarul municipiului Oradea – Florin Birta şi un invitat al instituţiei. Festivitatea continuă cu depunerea de coroane, jerbe şi buchete de flori. Momentul se încheie cu defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare.

Încheierea ceremonialelor militare şi religioase dedicate zilei de 12 Octombrie 2022, organizate de primărie, va fi marcată, la ora 17, printr-un concert susţinut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ din Cluj Napoca, sub bagheta lt. Daniel Florin Munteanu.

Ca element de noutate, miercuri, 12 octombrie, la Statuia Regelui Ferdinand I din Piaţa Unirii se va realiza din oră în oră schimbul militarilor din gardă, în intervalul orar 9:00 – 15:00. Schimbul de gardă va avea loc şi sâmbătă, 15 octombrie, în acelaşi interval orar. Statuia Reginei Maria va fi îmbrăcată într-o mantie din flori, care va imita întocmai mantia pe care a purtat-o. Iar lângă statuia Regelui Ferdinand va fi amplasată o casetă din sticlă, ce va conţine obiecte de epocă similare celor pe care le purta acesta (sabie, cască, decoraţii), precum şi două tunuri de epocă.

Momentul va evoca atmosfera încărcată de istorie a acestor locuri, marcând în acelaşi timp împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria (15 octombrie 1922), la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari.

La Casa Darvas La Roche, va fi vernisată miercuri o expoziţie intitulată ‘Regina Maria – vraja memoriei’, cu câteva dintre cărţile Reginei, unele cu autograf, timbre şi cărţi poştale originale. Vor mai fi expuse bijuterii vintage inspirate din acuarelele Reginei. În premieră la Oradea, vor fi aduse obiecte din atelierul de pictură al Reginei Maria de la Castelul Pelişor şi monede cu chipul Reginei şi al Regelui Ferdinand I din cadrul vizitei de la Oradea din anul 1919.

Tot în memoria Suveranilor, pe 16 octombrie, la Filarmonica de Stat Oradea va avea loc spectacolul ‘Maria, Regina României’, cu intrare gratuită. Acesta cuprinde texte din memoriile şi jurnalele reginei, recitate în acorduri de vioară şi pian de actorii din filmul omonim.

Oradea va sărbători, concomitent, în perioada 12 – 16 octombrie, printr-o serie de evenimente, centenarul încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria (15 octombrie 1922 la Alba Iulia) şi Ziua Oraşului (12 octombrie) prin festivalul numit Oradea Festifall 2022. În organizarea programului foarte diversificat mai sunt implicate Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor din Bihor şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR).

Astfel, orădenii vor avea parte de concerte cu invitaţi celebri, precum Inna, Şuie Paparude, Carla’s Dreams, spectacole stradale cu personaje colorate, o zonă de food trucks amenajată în premieră în Piaţa Ferdinand, expoziţii şi un spectacol dedicat Reginei Maria, alte activităţi interesante, precum şi video mapping pe clădirea Palatului Vulturul Negru cu imagini inspirate de monarhii României.

Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: semnarea Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania (12 octombrie 1918), după care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 şi ziua eliberării oraşului de către armatele române (12 octombrie 1944), cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.

De asemenea, la 15 octombrie 2022, se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari, prilej cu care Primăria Oradea organizează o serie de manifestări dedicate acestor evenimente istorice importante.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks