Şcoala Doctorală de Istorie din Universitatea Oradea organizează, în 30 iunie, Maratonul cărţii, un eveniment editorial cu lansarea a şase lucrări colective, o altă manifestare similară urmând a fi susţinută şi în 16 iulie.
‘Este un an special pentru noi. Se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea Şcolii Doctorale de Istorie la Universitatea Oradea, 10 ani de la înfiinţarea Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea-Chişinău şi 55 de ani de la înfiinţarea domeniului istorie la Oradea. Avem o triplă sărbătoare, dublată şi de faptul că acum putem să ne întâlnim faţă în faţă, în condiţii mai aproape de normalitate. Vom prezenta şase lucrări colective editate de membrii Şcolii Doctorale de Istorie şi ai Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea-Chişinău, acesta din urmă fiind şi parte a Academiei Române, lucrări publicate în anul pandemic, 2020, şi care, în general sunt rezultatele unor sesiuni de comunicări organizate, majoritatea, online în pandemie. Prezentările de carte, oarecum, completează întâlnirile pe care noi le-am făcut lunar online’, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Şcolii Doctorale de Istorie, prof. univ. Sorin Şipoş.
Potrivit acestuia, trei dintre aceste volume sunt rezultatul unor conferinţe internaţionale organizate în cadrul unor colaborări cu Universitatea din Padova şi Universitatea de Stat din Republica Moldova.
În 16 iulie, ‘Maratonul cărţii’ va continua cu lansarea altor şase lucrări, dintre care profesorul Sipoş a menţionat un volum colectiv intitulat ‘Maramureşul istoric’ şi un altul purtând numele ‘Românii din nordul Peninsulei balcanice’.
Evenimentul editorial se va desfăşura, în 30 iunie, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea, fiind moderat de directorul Şcolii Doctorale de Istorie, Sorin Şipoş. Invitaţi vor fi Dan Octavian Cepraga, Zeno Verlato, Iulia Cosma, Alexandru Simon, Gabriel Moisa, Mihai Drecin, Federico Donatiello şi Ion Zainea.
La Şcoala Doctorală de Istorie au fost susţinute, în cei 20 de ani de existenţă, 172 de teze de doctorat cu teme privind, îndeosebi, istoria Crişanei şi a vestului României.
Potrivit profesorului Şipoş, în prezent, în cadrul Şcolii Doctorale de Istorie îşi desfăşoară activitatea şase profesori conducători de doctorat, dintre care trei sunt profesori titulari, iar restul sunt profesori asociaţi, În anul universitar 2020-2021, sunt înmatriculaţi un număr de 50 de studenţi-doctoranzi.
Activitatea de cercetare ştiinţifică a şcolii doctorale se desfăşoară în cadrul Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea-Chişinău, condus de profesorul universitar dr. Sorin Şipoş. Centrul de cercetare s-a înfiinţat în anul 2012, iar din anul 2013, funcţionează sub egida ştiinţifică a Academiei Române. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)