AcasăStiri generaleBihor: 'Noaptea arestărilor', eveniment comemorativ organizat în weekend de Episcopia greco-catolică de...

Bihor: ‘Noaptea arestărilor’, eveniment comemorativ organizat în weekend de Episcopia greco-catolică de Oradea

Episcopia Greco-Catolică de Oradea (EGCO) organizează sâmbătă şi duminică evenimentul ‘Noaptea arestărilor’, pentru a comemora arestarea, din 28/29 octombrie 1948, a episcopului Valeriu Traian Frenţiu şi a celorlalţi şase episcopi greco-catolici martiri, beatificaţi de Papa Francisc în 2019.

‘Evenimentul acesta este momentul culminant din seria de evenimente ale Episcopiei Greco-Catolice de Oradea dedicate în acest an comemorării a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist, începând cu anul 1948 (Decretul 358 din 1 decembrie 1948) şi până în 1989. Este un moment foarte trist pentru istoria noastră pe care nu trebuie să îl uităm, ci să îl comemorăm cu aducere aminte şi recunoştinţă,’ a declarat, într-un comunicat, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

Palatul episcopal va fi deschis publicului, sâmbătă şi duminică (28-29 octombrie a.c.), între orele 12 – 16, pentru a vizita aici expoziţia ’75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco-Catolice’ pregătită de departamentul cultural al episcopiei. Aceasta cuprinde portretele episcopilor greco-catolici martiri deţinuţi, precum şi obiecte din patrimoniul istoric al episcopului martir Valeriu Traian Frenţiu, episcop de Oradea Mare în perioada 1922-1948, arestat de autorităţile comuniste în Noaptea arestărilor şi decedat la Penitenciarul din Sighet.

Programul zilei de sâmbătă prevede, la ora 16, în Palatul episcopal, prezentarea cărţii ‘Episcopul Valeriu Traian Frenţiu în dosarele Securităţii’, scrisă de Sergiu Stoica şi apărută la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023. Va vorbi despre arestarea episcopilor români greco-catolici în 1948, istoricul Laura Stanciu. Lansat pe 13 octombrie a.c., la Oradea, în cadrul Simpozionului internaţional Şcoala Ardeleană, volumul se înscrie în seria cercetărilor care scot la lumină documente din arhivele Securităţii.

Va urma, la ora 17, o scurtă procesiune cu candele aprinse de la Palatul episcopal la Catedrala ‘Sfântul Nicolae’, aflată în vecinătate, intonându-se Imnul Fericiţilor Episcopi Martiri Români, după care se va oficia Acatistul Fericiţilor Episcopi Români Martiri.

De la ora 18, va avea loc proiecţia filmului documentar ‘Fericitul Episcop Valeriu Traian Frenţiu’ pe Palatul episcopal, situat în Piaţa Unirii, în colaborare cu Oradea Heritage.

Documentarul, cu o durată de aproape 13 minute, a fost lansat pe 1 iunie 2020, la un an de la vizita Papei Francisc în România, când au fost ridicaţi la cinstea altarelor cei şapte episcopi români martiri greco-catolici: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu. A înregistrat peste 80 000 de vizualizări on-line doar în primul an de lansare.

Pe parcursul zilelor următoare va fi publicată pe site-ul Episcopiei greco-catolice de Oradea o serie de articole din dosarul de beatificare al Fericiţilor episcopi greco-catolici martiri, care are la bază o cercetare de peste 20 de ani a peste 40 de mii de documente – datele biografice, condiţiile, împrejurările arestării şi patrimoniul de sfinţenie al acestora, de Nistor Alin Bădiceanu, preşedinte AGRU Oradea, care realizează în prezent o lucrare de licenţă la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universităţii Babeş Bolyai – departamentul Oradea – despre ‘Via Crucis a Episcopatului Bisericii Române-Unite’.

Potrivit episcopului Virgil Bercea, acest an comemorativ, 2023, este unul deosebit care ne aduce aminte ce se întâmpla în urmă cu 75 de ani, când Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii, desfiinţată practic.

‘Ne este greu să ne punem în acel context, despre cum s-au petrecut efectiv evenimentele. Luna trecută, la Academia Română din Bucureşti a fost adus un omagiu celor şapte Fericiţi Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, chiar în ziua în care în urmă cu 75 de ani, pe 27 septembrie 1948, s-a dat ordinul să fie desfiinţată Biserica Română-Unită cu Roma. În această lună i-am comemorat la Oradea prin diferite evenimente, nu pentru că ne place să ne întoarcem mereu în trecut, ci pentru că istoria este maestră şi trebuie să ne înveţe. Mântuitorul ne învaţă astăzi, iar la El facem mereu referinţă chiar dacă a fost acum 2000 de ani, aducând şi rescriind Evanghelia în viaţa noastră. Ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 75 de ani nu trebuie să fie uitat, niciodată, nu pentru ca să ne răzbunăm, ci pentru a merge înainte împreună, pentru a fi noi pământul cel bun şi a aduce roade, în prezent. Doar astfel putem să mergem înainte – cu recunoştinţă şi memorie – căci memoria vie ne dă conştiinţa locului de origine, ne arată cine suntem şi ne oferă o perspectivă,’ a afirmat episcopul Virgil Bercea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks