Matematicianul român de renume mondial Vlad Vicol, originar din Oradea, a fost invitat de rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, într-o conferinţă online, să îşi împărtăşească din experienţă, să predea şi ‘acasă’, în campusul universitar din oraşul natal.
Invitaţia i-a fost lansată cu prilejul primei conferinţe pe care Vlad Vicol, absolvent în 1983 al Colegiului orădean ‘Emanuil Gojdu’, acum profesor de matematică la Courant Institute din New York, a susţinut-o pentru profesorii şi doctoranzii din Oradea şi Cluj-Napoca. Evenimentul intitulat ‘Existenţa unor soluţii slabe paradoxale în mecanica fluidelor’ a avut loc miercuri, online, şi a fost organizat de prorectorul orădean, Sorin Borza.
‘Această conferinţă face parte dintr-o suită de evenimente pe care Universitatea din Oradea şi le propune pentru a aduce în campusul universităţii, chiar dacă deocamdată online, nu fizic, personalităţi pe care le are Oradea şi Bihorul, care nu sunt în ţară şi despre care ştim foarte puţin şi care, la rândul lor, ştiu foarte puţine despre Universitatea din Oradea. O primă astfel de conferinţă l-a avut ca invitat pe Vlad Vicol, un tânăr care deja are performanţe extraordinare în matematică. Este un profesionist recunoscut la scară mondială. Aşa cum sunt, de fapt, cei care au performanţă, Vlad are foarte mult bun-simţ, cu o etică desăvârşită ca statut profesional. Avem încă mulţi specialişti realizaţi profesional peste hotare şi vrem să-i facem cunoscuţi cât mai repede, nu numai când ajung să se pensioneze şi să beneficiem de cunoştinţele lor extraordinare’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Constantin Bungău.
Conferinţa de specialitate susţinută de Vlad Vicol, care, în 2019, era premiat pentru contribuţiile avute la soluţionarea unei ecuaţii nerezolvate de 60 de ani, a fost, afirmă prorectorul Sorin Borza, ‘un eveniment academic de cea mai bună calitate’.
Printre participanţi s-au aflat doctoranzi şi directorul Şcolii Doctorale din Universitatea Oradea, Radu Ţarcă, specialişti pe zona interdisciplinară în domeniu, precum şi profesori ai Facultăţii de Matematică şi Informatică din Universitatea ‘Babeş Bolyai’ Cluj-Napoca, împreună cu prorectorul UBB, Adrian Petruşel.
Vlad Vicol a avut parte şi de o surpriză emoţionantă din partea gazdelor în timpul conferinţei: prezenţa profesorului lui de matematică din liceu, Viorel Sadoveanu, sub ‘bagheta’ căruia s-a instruit şi s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai buni matematicieni ai acestei şcoli de renume.
‘Sigur că abordările au fost în domeniul matematicii, în primul rând. Dar l-am provocat pe Vlad să ne vorbească şi despre viaţa unui astfel de specialist într-o unitate de prestigiu ca şi cea unde profesează. Sperăm ca, odată cu finalizarea pandemiei şi când va reveni în ţară, să fie prezent fizic şi în campusul universităţii noastre pentru prelegeri, conferinţe sau dezbateri pe zona de competenţă. Orice personalitate care vine din afara ţării să susţină conferinţe se numeşte profesor asociat invitat. Aşa se întâmplă şi când universitari români merg în afară. Bineînţeles că el poate să fie oricând salariat, angajat al universităţii, fără nicio problemă, conducător de doctorat dacă îşi doreşte, însă deciziile sunt personale, desigur. Dar dorim să înţeleagă că Universitatea din Oradea rămâne deschisă pentru ceea ce el îşi doreşte,’ a mai precizat, pentru AGERPRES, Constantin Bungău.
Absolvent al Liceului ‘Emanuil Gojdu’, Vlad Vicol este considerat a fi unul dintre cei mai promiţători matematicieni ai zilelor noastre.
Licenţiat al Universităţii Jacobs, din Bremen, Vlad Vicol a devenit, în 2012, profesor asistent la Princeton.
Doctor al Universităţii din California de Sud, eminentul matematician de origine română studiază ecuaţiile diferenţiale parţiale şi, în special, problemele de regularitate ale hidrodinamicii.
În 2015, Vlad Vicol a conferenţiat la Congresul Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM). Un an mai târziu, primea premiul pentru predare al Universităţii Princeton, apoi Premiul Congresului Matematic al Americii (MCA).
În anul 2019, Vlad Vicol, împreună cu Tristan Buckmaster, şi Philip Isett, a obţinut prestigiosul premiu ‘Clay Mathematics Institute’, ca ‘recunoaştere a contribuţiilor profunde aduse în domeniul analizei ecuaţiilor diferenţiale parţiale’.