AcasăStiri generaleBihor: 'Patrimoniu recuperat' - expoziţie cu obiectele intrate în ultimii trei ani...

Bihor: ‘Patrimoniu recuperat’ – expoziţie cu obiectele intrate în ultimii trei ani în patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor

Expoziţia ‘Patrimoniu recuperat’ a Muzeului Ţării Crişurilor va prezenta, timp de o lună, din 12 octombrie, o parte dintre cele mai valoroase bunuri intrate în ultimii trei ani în patrimoniul instituţiei, a informat vineri instituţia muzeală.

Potrivit sursei, obiectele nou intrate în colecţiile muzeului, în perioada 2020-2023, provin din achiziţii, donaţii, săpături arheologice sau descoperiri întâmplătoare.

Printre cele mai importante artefacte se menţionează piesele de aur din mormântul eneolitic descoperit la Biharea; tezaurul monetar Săldăbagiu de Munte, ce cuprinde monede din aur şi argint din vremea lui Matia Corvin (1458-1490); tezaurul monetar Leş (comuna Nojorid), format din 5.066 de monede din argint datând din prima jumătate a secolului al XVI-lea.

Dintre intrările recente în patrimoniul secţiei de Ştiinţe ale Naturii se remarcă eşantionul de blană de mamut lânos (Mammuthus primigenius) din Siberia, fragmentul de mandibulă de rinocer lânos (Coelodonta antiquitatis), provenit de la balastiera Roşiori (jud. Bihor), şi fragmentele de craniu aparţinând unei specii de aligator din Eocen (Diplocynodon kochi).

La acestea se adaugă donaţia unor obiecte de artă decorativă, cărţi poştale, recipiente şi instrumentar farmaceutic, piese din perioada comunistă, precum şi diferite alte obiecte de utilitate din lumea satului bihorean.

În comunicat se mai precizează că, prin politica de întregire a patrimoniului promovată de instituţie nă de-a lungul timpului, Muzeul Ţării Crişurilor a ajuns să deţină nu mai puţin de 532.691 de piese de patrimoniu, înregistrate la data de 1 ianuarie 2023.

Expoziţia va fi vernisată joi, 12 octombrie 2023, la ora 18,15, la sediul instituţiei din strada Armatei Române nr.1/A şi va putea fi vizitată până în 12 noiembrie 2023. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks