Primăria Oradea a anunţat luni, că, în cursul anului 2020, a primit 114 solicitări din partea Poliţiei pentru a transmite înregistrări realizate de camerele de supraveghere din oraş.
Din cele 114 solicitări, 6 sunt de la Poliţia Transporturi Feroviare, 23 de la Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, 63 de la alte birouri ale Poliţiei Municipiului Oradea şi 22 de la alte structuri ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (cum ar fi Serviciul Investigaţii Criminale, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice etc).
‘Sistemul de supraveghere video s-a dovedit util în identificarea unor autori de infracţiuni (reclamate iniţial cu autori necunoscuţi), în soluţionarea unor evenimente rutiere, dar şi în dirijarea echipajelor de poliţie sau mixte în locaţiile unde s-a constatat necesitatea intervenţiei acestora’, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.
Poliţia Municipiului Oradea înregistrează şi solicitări de la instanţe şi parchete pentru a pune la dispoziţie înregistrări video de la camerele de supraveghere video din municipiu.
Primăria Oradea a început, în 2020, modernizarea sistemului unic de supraveghere video existent pe domeniul public al municipiului Oradea cu scopul principal de a creşte siguranţa cetăţenilor din municipiu, de a putea permite analiza şi prelucrarea semnalului video inteligent, cât şi recunoaşterea numerelor de înmatriculare a autovehiculelor parcate în locuri nepermise.
Sistemul de supraveghere a fost gândit pentru a fi modernizat în trei etape. În etapa I, care s-a consumat deja, s-a realizat modernizarea sistemului de stocare, procesare video şi dispecerizare (video wall şi staţii de lucru), echipamentele noi achiziţionate fiind instalate la sediul Poliţiei Municipiului Oradea din cadrul IPJ Bihor de pe str. Calea Aradului nr. 6, cu care Primăria Oradea are o colaborare foarte bună, a precizat sursa citată.
Modernizarea sistemului unic de supraveghere video se află acum în etapa a II-a, cea a instalării propriu-zise a camerelor de supraveghere. Până în acest moment s-au montat 466 de camere, care acoperă aproape toată suprafaţa municipiului. Din cele 466 de camere de supraveghere, 14 sunt camere panoramice cu vedere 360 grade (PTZ), 29 sunt camere control trafic (LPR – pentru citirea numerelor de înmatriculare) şi 423 sunt camere cu vedere de ansamblu.
Montarea celor 600 de camere video achiziţionate – camere panoramice cu vedere 360 grade (PTZ), camere control trafic (LPR – pentru citirea numerelor de înmatriculare) şi camere cu vedere de ansamblu – se realizează de către firma SC RCS&RDS, valoarea achiziţiei fiind de 3.164.040 lei (fără TVA).
Aceste camere de supraveghere sunt montate pe principalele artere de circulaţie, în parcuri, în intersecţii, în vecinătatea şcolilor, la intrările şi ieşirile din oraş, în zona centrală, în zonele pietonale aglomerate, în pasaje şi în cartiere etc.
Montarea camerelor de supraveghere rămase, respectiv diferenţa până la 600, câte s-au achiziţionat prin acest proiect, se va efectua în cursul acestui an. În continuare, urmează implementarea unui soft de video analiză a imaginilor pentru următoarele posibile scenarii: acţiuni ostile, ambuteiaje auto, incendii şi alte acţiuni care ar pune în pericol siguranţa cetăţenilor.