Primăria Oradea a anunţat, miercuri, că s-au adunat din donaţii pentru Ucraina peste 26 de tone de ajutoare umanitare, fiind efectuate, până în prezent, trei transporturi către oraşele Ivano-Frankivsk, Mariupol şi Harkov.
‘Mii de produse de strictă necesitate, alimente şi igienă. Sute de ore de voluntariat pentru recepţionarea, sortarea, paletizarea şi transportul la destinaţie. În total 26 de tone şi trei transporturi proprii şi în parteneriat cu firme care şi-au oferit sprijinul. Acesta este bilanţul la finalul a patru săptămâni de activitate a depozitului de ajutoare pentru refugiaţii din Ucraina deschis de Primăria Oradea în parteneriat cu Grupul de Iniţiativă ‘Bihor pentru Ucraina’, situat pe strada Evreilor Deportaţi, nr. 32-34′, se arată în comunicatul transmis de municipalitatea orădeană.
Având în vederea continuarea crizei umanitare generată de războiul din Ucraina şi pentru a ajuta civilii aflaţi în situaţii extrem de dificile, Primăria a făcut un apel către orădeni, persoane fizice, culte religioase, companii, să se alăture efortului de atragere de fonduri şi produse pentru refugiaţi.
‘Încurajăm donaţiile în bani, deoarece la volum, putem achiziţiona mai ieftin un număr mai mare de produse, decât individual’, a transmis Grupul de Iniţiativă ‘Bihor pentru Ucraina’.
În această perioadă, a precizat Primăria Oradea, necesarul de alimente şi produse constă în produse alimentare neperisabile – paste, fasole, orez, zahăr, biscuiţi, cereale cu durată mare de valabilitate; alimente cu pregătire simplă şi rapidă – conserve, semipreparate, supe instant; produse de igienă personală (bărbaţi şi femei): periuţe şi pastă de dinţi, şampon, săpun etc; lapte praf pentru diverse vârste şi medicamente de uz curent.
În comunicatul menţionat se arată faptul că în Ivano-Frankivsk, oraş cu care Oradea are o legătură specială, există o lipsă acută de produse în magazine, rutele de aprovizionare comerciale fiind grav afectate, foarte multe femei şi copii refugiindu-se acum dinspre estul spre vestul Ucrainei. Astfel, toate sălile de sport şi alte spaţii publice din comunitatea respectivă sunt pline de refugiaţi care au plecat de la casele lor doar cu obiecte de strică necesitate. De asemenea, prin organizaţii partenere, produsele donate ajung şi pe linia frontului. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)