Oradea, 18 mai / Agerpres / – Peste 600 de persoane adulte şi circa 3.000 de elevi au vizitat, joi, Târgul locurilor de muncă şi de orientare în carieră, organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, printr-un proiect transfrontalier.
La această ediţie a târgului, despre care organizatorii spun că este cel mai mare din ţară, participă 64 de companii, şapte furnizori de formare profesională, asociaţii şi ONG-uri, cinci instituţii publice, patru universităţi şi 20 de şcoli şi licee. Companiile prezente oferă peste 1.700 de locuri de muncă, dintre care peste 200 pentru persoane cu studii superioare.
Potrivit conducerii AJOFM, ‘Târgul locurilor de muncă şi de orientare în carieră’, aflat la cea de a treia ediţie, reprezintă ‘un model de bună practică, preluat şi multiplicat la nivel naţional în mai multe judeţe’.
Târgul are în program şi workshopuri dedicate orientării tinerilor în carieră, un aspect foarte important pentru a-şi descoperi aptitudinile, competenţele şi meseriile pentru care ar fi mai potriviţi.
‘Prima zi a târgului de cariere a fost chiar minunată. Am avut la ora 11,00 un workshop cu tinerii de la liceul de mecatronică unde am susţinut un seminar în orientare în carieră, despre rolurile în echipă. M-au impresionat foarte mult prin dorinţa de a şti, prin foamea lor de informaţii. M-au ascultat de parcă ar fi dorit să afle tot ce am eu de spus, a fost foarte impresionant. Iar fluxul de oameni şi organizarea târgului au fost foarte bine puse la punct’, a declarat, pentru AGERPRES, tânăra Larisa Boghiţă, reprezentantă a Asociaţiei Inceptus România, expert de informare şi consiliere profesională.
Oferta asociaţiei la acest târg este promiţătoare, a precizat Larisa Boghiţă, care a prezentat proiectul prin care se urmăreşte formarea şi angajarea a 204 şomeri şi persoane inactive, cu vârste între 29 şi 65 de ani, în calificările: cameristă, cusătoreasă, ospătar, ambalator manual, asociaţia oferind chiar şi subvenţii pentru cursuri. ‘Tot ce ne dorim noi e să venim în sprijinul persoanelor inactive pentru a-i implica în piaţa forţei de muncă, să fim o mână de ajutor în întâmpinarea nevoilor lor’, a mai spus Larisa Boghiţă.
Totodată, la târgul de la Oradea Arena, elevii au ocazia să cunoască ofertele liceelor tehnologice, să vadă şi să folosească o parte din tehnica din firme şi din dotarea şcolilor profesionale.
Directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, consideră că orientarea în carieră trebuie să fie o prioritate pentru autorităţi, şcoli şi angajatori.
‘Dacă astăzi ne plângem de lipsa forţei de muncă, trebuie să ne asumăm cu toţii rolul de a orienta în carieră tinerii, să le arătăm ce meserii sunt prezente şi să putem proiecta, să arătăm unde se îndreaptă piaţa forţei de muncă’, a afirmat şeful AJOFM Bihor.
Una dintre cele mai vechi fabrici din Oradea, UAMT, ce există din 1951, a fost reprezentată la un stand de inginerul Cosmin Ruge. Acesta a declarat, pentru AGERPRES, că pe lângă cei 150 de angajaţi, mai au nevoie de manageri de proiect, ingineri proiectanţi, un responsabil de marketing şi sculeri-matriţeri.
‘Am colectat azi 15 CV-uri, din care opt sunt cu studii superioare. Noi sperăm că vom avea şi rezultate, după acest târg. E bine organizat, dar a fost organizat mai ales pentru elevii de clasa a VIII-a. Dar oricum e foarte binevenit’, a spus inginerul.
Evenimentul va continua şi vineri, între orele 8,00 şi 17,00, iar organizatorii se aşteaptă să vină alţi 3.000 de elevi şi profesori, precum şi câteva sute de bihoreni care îşi caută un loc de muncă.
Târgul este organizat în cadrul proiectului european ‘Reţea transfrontalieră pentru susţinerea dezvoltării carierei profesionale în regiunea de graniţă – CAREER’, implementat de Societatea Caritabilă ‘Don Orione’ din Oradea, în parteneriat cu AJOFM Bihor, Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Bekes (Ungaria), Oficiul Guvernamental Bekes şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Afacerilor din judeţul Bekes. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)