AcasăStiri generaleBihor: Peste 40 de evenimente culturale gratuite, în Proiectul estival al Muzeului...

Bihor: Peste 40 de evenimente culturale gratuite, în Proiectul estival al Muzeului Ţării Crişurilor – ‘Tipografia de idei’/ #hailamuzeu

Un amplu proiect cultural, iniţiat de Muzeul Ţării Crişurilor (MTC), va oferi gratuit, în perioada 27 iulie – 10 septembrie, peste 40 de evenimente – întâlniri, conferinţe-şuete, concerte, ateliere de creaţie, spectacole de teatru, o bibliotecă în aer liber şi multe surprize, cu invitaţi de marcă din ţară, într-un proiect finanţat cu fonduri europene.

Activităţile culturale şi artistice din acest proiect vor avea loc în Parcul Muzeului Ţării Crişurilor, situat pe strada Armatei Române nr. 1/A şi vor debuta joi seară, la ora 18,00.

‘Toate activităţile organizate în cadrul acestui program cultural estival sunt gratuite, deoarece finanţarea, de 1,8 milioane de lei, a fost asigurată din economiile realizate la proiectul Ro-Hu prin care s-au reabilitat, din anul 2018, etajele doi şi trei ale noului sediu al MTC. Şi, pentru a nu da banii înapoi, ne-am gândit să facem ceva atipic pentru un muzeu, noi ne considerăm un muzeu modern, având şi o conferinţă pe tema asta cu rectorul Daniel David, de la Cluj (UBB – n.r.)’, a declarat joi, pentru AGERPRES, iniţiatorul acestui proiect, muzeograful Bogdan Anagnastopol, de la Secţia de Relaţii Publice şi Expoziţii a MTC.

Elementul central al proiectului cultural estival ‘Tipografia de idei’ | #hailamuzeu îl reprezintă organizarea primei biblioteci în aer liber din Oradea, cu un fond variat de cărţi pentru toate vârstele, pus la dispoziţie de Biblioteca Judeţeană ‘Gheorghe Şincai’ Bihor. În curtea muzeului vor fi oferite spre lectură standuri de cărţi pe ’18 metri liniari’, a precizat muzeograful, pe care doritorii le vor putea lectura aşezaţi pe pufuri, pături personale sau chiar pe iarbă, într-o oază de relaxare şi petrecere a timpului liber.

‘Scopul nostru este să stimulăm dorinţa de cunoaştere şi să promovăm lectura în rândul publicului bihorean. Pornind de la minunata lume a cărţilor, au fost dezvoltate activităţi diverse şi atractive, care vor oferi oportunităţi de învăţare şi descoperire, încurajând dezvoltarea personală şi implicarea activă în sectorul cultural. Vom transforma Parcul Muzeului Ţării Crişurilor într-un mediu prietenos, în care artiştii şi specialiştii vor interacţiona direct cu publicul. Spaţiile de socializare şi zonele de relaxare vor facilita schimbul de idei şi creativitatea, contribuind la dezvoltarea unei comunităţi mai unite şi mai conectate la rădăcinile culturale şi spirituale ale Bihorului’, se arată într-un comunicat al muzeului.

Pe partea de conferinţe, din domenii variate – sport, academic, artă -, ideea organizatorilor a fost de a găsi repere în societate la care publicul să se raporteze.

‘Noi le-am spus generic conferinţe, dar ele vor fi mai mult şuete. Totul se va întâmpla în curte, pe pufuri sau canapele, iar invitatul va sta în mijlocul oamenilor, stimulând dialogul, fără să fie o prezentare tipică’, a continuat muzeograful.

Printre invitaţii proiectului se numără: multiplele campioane Maria Olaru şi Gabriela Szabo, Marius Tunduc – preşedintele UNCR-Columba, prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca sau comicul Doru Octavian Dumitru.

Primul Festival de film al muzeului, sub genericul MUZEfilm, va aduce, în trei seri, trei filme româneşti, cu prezenţa regizorului, alături de un spectacol de animaţie pentru copii, spectacole de teatru, un concert de muzică clasică, un concert cameral cu Valentin Şerban – singurul român care a câştigat Concursul Internaţional ‘George Enescu’.

Concertele de muzică vor acoperi mai multe genuri: pop, rock, folk şi chiar jazz – acestea din urmă mai rare în oraş, avându-i ca invitaţi pe Alifantis&Zan, Mircea Baniciu, Hot Jazz Band din Budapesta, trupele româneşti Iris, Vunk, Cargo, Compact (Paul Ciuci) şi Bosquito. Pentru copii va concerta Gaşca Zurli. Nu va lipsi din programul estival concertul rock comemorativ Hiroshima 78, susţinut de Rock Filarmonica din Oradea.

Organizatorii au pregătit şi alte evenimente şi surprize pe care le anunţă din timp pe pagina de Facebook a muzeului, cum ar fi o poveste a păpuşilor şi a îngheţatei, un concert ‘Simfonia iubirii’, moderator fiind rectorul UBB Cluj, Daniel David, care va face ad-hoc interpretarea emoţională a muzicii, un cros pe traseul muzeelor din oraş.

Proiectul cultural estival ‘Tipografia de idei’ este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Biblioteca Judeţeană ‘Gheorghe Şincai’ Bihor, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor şi Armonix Centru Educaţional SRL, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea, alături de partenerii privaţi Mr. Bean, Bers Nova şi D&C Oradea.

Proiectul cultural estival ‘Tipografia de idei’ | #hailamuzeu are scopul de a fi un catalizator pentru dezvoltarea comunităţii şi îmbogăţirea vieţii culturale a bihorenilor, prin efortul comun al celor trei instituţii culturale de tradiţie ale judeţului Bihor. Iniţiativa şi conceptul acestui proiect au fost realizate de către muzeograful Bogdan Anagnastopol, cu scopul de a încuraja colaborarea între instituţiile de cultură, dezvoltarea culturală şi implicarea activă a comunităţii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks