Garda de Mediu Bihor a efectuat de la începutul anului 472 de controale privind transferurile de deşeuri în punctele de trecere a frontierei din judeţul Bihor, din care 21 nu au corespuns normelor legale în vigoare şi nu li s-a permis intrarea în ţară, a declarat, joi, în şedinţa Colegiului Prefectural, purtătorul de cuvânt al instituţiei, comisarul Crişan Monica.
Conform acesteia, cele 21 transporturi nu respectau prevederile Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind transferurile de deşeuri, motiv pentru care nu s-a permis intrarea pe teritoriul României.
Pentru 451 de transporturi de deşeuri sau mărfuri a fost permisă intrarea pe teritoriul României deoarece acestea respectau prevederile acestui regulament, fiind aduse fie în scopul reciclării autorizate, fie declarate ca fiind mărfuri, conform documentaţiilor prezentate de operatori.
În judeţul Bihor s-a permis intrarea a 9 transporturi, din care 4 transporturi către o societate din Oradea conţinând 8.000 Kg echipamente electrice şi electronice, un transport către o societate din oraşul Aleşd, conţinând textile second hand în cantitate de 14,9 tone, două transporturi către două fundaţii din Oradea, cu 7.300 Kg mărfuri auxiliare (ajutoare umanitare), respectiv 4.000 Kg haine second hand, un transport către o societate din Tileagd, conţinând 8.000 Kg deşeuri lemnoase şi un transport către o societate din Fughiu, conţinând 1.063 Kg recipienţi.
De asemenea, Comisarii de Gărzii de Mediu au demarat, ca urmare a unui ordin de prefect, controale la toţi operatorii care desfăşoară activităţi de colectare, reciclare, valorificare a deşeurilor în judeţul Bihor, fiind vizaţi un număr de 65 agenţi economici.
Potrivit comisarului Crişan, până la această dată au fost efectuate verificări la 6 operatori economici în vederea urmăririi trasabilităţii transferurilor de deşeuri, fiind aplicate trei amenzi contravenţionale în valoare de 260.000 lei (două sancţiuni de câte 100.000 lei la o societate comercială ce deţine două puncte de lucru din Salonta şi o sancţiune de 60.000 lei pentru o societate care desfăşoară activitate neautorizată în Palota). Totodată, au fost întocmite două sesizări ale organelor de cercetare penală pentru o societate din localitatea Sâniob şi o societate din localitatea Leş.
Anterior acestor controale, Garda de Mediu Bihor împreună cu specialişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor – Serviciul Arme, Exploziv, Substanţe Periculoase au transmis organelor de cercetare penală cinci sesizări penale care fac obiectul dosarelor penale pentru o cantitate totală de 1.967 de tone deşeuri introduse ilegal pe raza judeţului Bihor. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)