AcasăStiri generaleBihor: Peste 50 de activităţi de pregătire a bihorenilor în domeniul situaţiilor...

Bihor: Peste 50 de activităţi de pregătire a bihorenilor în domeniul situaţiilor de urgenţă, derulate de ISU ‘Crişana’

Peste 50 de activităţi de pregătire a bihorenilor în domeniul situaţiilor de urgenţă au fost desfăşurate de pompieri în ultimele două săptămâni, în preajma Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, marcată pe 13 octombrie, a informat joi, într-un comunicat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘Crişana’al judeţului Bihor.

Potrivit sursei citate, în primele 12 zile ale lunii octombrie, personalul Inspecţiei de Prevenire şi al Serviciului Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor din cadrul ISU Bihor a desfăşurat în localităţi, instituţii şi la sediul unor operatori economici din judeţ peste 50 de activităţi instructiv – educative.

Acestea au constat în prezentări, sesiuni interactive, exerciţii în caz de incendiu şi exerciţii de alarmare publică, iar la unităţile şcolare, şi în lecţii deschise sau jocuri interactive cu tematică specifică. În cadrul acestor activităţi au fost pregătite aproximativ 1440 de persoane, din care peste 600 preşcolari, elevi, cadre didactice şi personal auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ.

Activităţile au avut ca scop asigurarea unui nivel optim de informare şi pregătire a cetăţenilor cu privire la tipurile şi caracteristicile riscurilor generatoare de dezastre naturale la nivelul judeţului Bihor, precum inundaţii, furtuni, secetă, incendii de pădure, înzăpeziri, cutremure, alunecări de teren, epidemii etc., dar şi privind regulile de comportare înainte, pe timpul şi după declanşarea acestora.

Conducerea ISU Bihor a reamintit, şi cu acest prilej, principalele recomandări adresate cetăţenilor ce vizează respectarea regulilor generale de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale.

Întrucât, în cazul producerii unui dezastru, cetăţenii pot fi puşi în situaţia de a-şi părăsi urgent locuinţele, ISU recomandă să fie pregătit din timp rucsacul de urgenţă.

‘Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbrăcăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani,’ se arată în comunicat.

Pentru mai multe informaţii utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, se poate accesa Platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă ‘Fii pregătit’ (www.fiipregatit.ro).

Ziua de 13 octombrie a fost instituită drept Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, în anul 2009, la iniţiativa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, scopul acestui demers fiind promovarea unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor şi de diminuare a consecinţelor negative ale acestora.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks