AcasăStiri generaleBihor: Pictura vizionară a lui Leon Alex, 'Cizma fascistă', prezentată elevilor, la...

Bihor: Pictura vizionară a lui Leon Alex, ‘Cizma fascistă’, prezentată elevilor, la Muzeul Oraşului Oradea

Sub genericul ‘Arta Memoriei’, un grup de elevi orădeni au participat joi, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la o întâlnire organizată în Cetatea Oradea la Muzeul Oraşului Oradea, secţie a Complexului Muzeal Ţara Crişurilor (MTC).

Potrivit muzeografei Diana Iancu, la acest eveniment au fost prezenţi elevi din clasa a VIII-a de la Liceul Teoretic ‘Aurel Lazăr’ din Oradea, însoţiţi de profesoara Livia Ghiurcuţa. La întâlnirea cu elevii a participat şi şeful Secţiei Muzeul Oraşului Oradea, muzeograful Ioan Ciorba, care le-a expus un scurt istoric al comunităţii evreieşti şi semnificaţia zilei de 27 ianuarie.

Diana Iancu le-a vorbit despre opera artistică a unor renumiţi pictori evrei de origine orădeană, cu referire particulară la pictorul Leon Alex, care deşi s-a născut la Petroşani, s-a mutat la Oradea, în 1916. Elevii au putut admira o lucrare a acestuia, din patrimoniul muzeului, care poartă numele vizionar ‘Cizma fascistă’.

‘Am discutat liber cu elevii despre această pictură, care cuprinde, ca principale elemente, cinci cizme cu însemnele naziste pe tălpi, în centrul imaginii, terorizată, fiind pictată o familie de evrei cu steaua galbenă cusută pe haine. Frică, opresiune, sentimente uşor de observat. Şi caracterul vizionar al pictorului… El a murit în Ucraina, în 1944. Dar pictura aceasta se pare că ar fi fost realizată prin anul 1935 sau 1936’, a declarat, pentru AGERPRES, muzeografa Diana Iancu.

Potrivit acesteia, elevii au fost surprinşi şi emoţionaţi, unul dintre ei chiar apreciind caracterul vizionar al artistului care a creat pictura fără să ştie ce va urma, adică Holocaustul.

Potrivit unui comunicat al MTC, se impune să cunoaştem ororile la care au fost supuşi evreii orădeni, anume impunerea legilor antievreieşti, ghetoizarea, deportarea şi eliminarea lor sistematică în lagărele morţii. În anul 1944, Oradea a fost pustiită de locuitorii evrei.

‘Din Oradea şi împrejurimi au fost deportaţi 30.000 de evrei. Este necesar să cunoaştem, să ne amintim, să nu negăm! Educaţia tinerelor generaţii trebuie îndreptată spre toleranţă şi non-discriminare, pentru ca astfel de crime să nu mai aibă loc nicăieri, niciodată! ‘Să ne amintim!’ – este îndemnul unei rugăciuni evreieşti şi să nu uităm faptul că femei, copii, bărbaţi şi oameni vârstnici, privaţi de drepturi, de demnitatea şi personalitatea lor, reduşi la simple numere, au pierit în lagărele naziste’, se arată în comunicatul MTC.

Marcarea Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului la 27 ianuarie – dată la care în 1945 au fost eliberaţi supravieţuitorii din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau – a fost decisă de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2005.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks