Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi preşedintele ADI Ecolect Group, Mircea Mălan, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, montarea unor platforme de deşeuri semi-îngropate în zonele turistice din judeţul Bihor.
Potrivit acestuia, vor fi achiziţionate 13 platforme, fiecare dintre acestea având câte trei recipiente, unul cu o capacitate de 3 metri cubi pentru sticlă şi două cu o capacitate de 5 metri cubi pentru fracţie umedă, respectiv fracţie uscată.
‘Aceste platforme vor fi amplasate în 13 locaţii care au fost stabilite în urma consultării cu toţi primarii din judeţul Bihor. Aceste locaţii sunt locurile unde în sezon merg foarte mulţi turişti. De exemplu, în Padiş – Glăvoi, Stâna de Vale, lângă peştera vizitabilă din Remetea, în Şuncuiuş, în Vadu Crişului. Deci sunt zone unde vin foarte mulţi bihoreni sau turişti la sfârşit de săptămână şi unde nu există un sistem corespunzător de depozitare şi gestionare a acestor deşeuri’, a precizat Mircea Mălan.
Locaţiile unde vor fi amplasate platformele sunt: Şuncuiuş, Vadu Crişului, Roşia, Pietroasa, Remetea, Bratca, Sat de Vacanţă Vârtop, Stâna de Vale, Ştei, Coada Lacului, Luncasprie, Cărăsău şi Budureasa.
Proiectul va fi realizat în parteneriat cu primăriile. Acestea vor pune la dispoziţie terenul, iar ADI Ecolect achiziţionează şi montează, din bugetul propriu, toate platformele. Ulterior, primăriile vor încheia un contract cu operatorul de salubritate din zona respectivă şi vor suporta contravaloarea ridicării deşeurilor din platforme.
Iniţiativa bugetată cu un milion de lei de Ecolect Grup a fost votată în unanimitate în Adunarea Generală a Acţionarilor, care a avut loc joi înaintea conferinţei de presă.
De asemenea, în această şedinţă a Adunării Generale a Ecolect, a fost votat şi un alt proiect intitulat ‘Şcoala reciclează’, ce ar urma să fie pus în practică împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
‘Am provocat la acest proiect şi operatorii din fiecare zonă în parte, cerându-le să participe inclusiv cu resurse financiare, astfel încât să putem asigura un sistem de recipiente unitar la nivelul fiecărei şcoli. În cadrul proiectului se doreşte achiziţionarea de pubele în fiecare clasă şi în cancelaria şcolii, pe fiecare categorie de deşeu în parte, inclusiv pe deşeu biodegradabil,’ a precizat Mălan.
Preşedintele Ecolect Grup a prezentat joi situaţia Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) la un an de la începerea implementării acestui sistem în judeţul Bihor, precum şi o serie de proiecte ce vor fi implementate.
Din octombrie 2020, a început colectarea selectivă pe patru fracţii în mediul rural şi pe cinci în mediul urban, astfel încât, în luna aprilie, la şase luni de la începerea acestui demers, s-a ajuns la un procent de colectare separată a deşeurilor de 28%, medie a celor şase zone de operare din judeţ, fără municipiul Oradea.
Prin proiectul ‘Iunie, luna curăţeniei în judeţul Bihor’, s-a reuşit, în bună măsură, să se implice toate comunităţile locale, făcând mai cunoscută problema protejării mediului.
Consiliul Judeţean Bihor a demarat, în parteneriat cu primăriile din Aleşd, Beiuş, Salonta şi Marghita, un proiect în care, cu resursele financiare ale CJ Bihor, se va construi, din primăvară, în fiecare din aceste oraşe câte o platformă de depozitare a deşeurilor cu aport voluntar, valoarea totală a acestui proiect fiind de 1,3 milioane de euro. CJ vrea să achiziţioneze un biodigestor de 30.000 de tone, pe lângă alte tipuri de investiţii.
În prezent, a precizat Mircea Mălan, la un an de la punerea în practică a sistemului SMID în judeţ. gradul de colectare separată a deşeurilor a ajuns, în medie pe cele şase zone, la 30%.