AcasăStiri generaleBihor: Poliţiştii le-au explicat elevilor că portul sau folosirea de obiecte periculoase...

Bihor: Poliţiştii le-au explicat elevilor că portul sau folosirea de obiecte periculoase în şcoli constituie infracţiune

În jur de 630 de elevi bihoreni, din 15 şcoli, au fost informaţi, până în prezent, de poliţişti despre riscurile portului sau folosirii fără drept a obiectelor periculoase în mediul şcolar, ce se pot solda cu închisoare sau amendă, în cadrul unei ample campanii preventive, de conştientizare, derulată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor, în perioada mai – iunie.

Potrivit unui comunicat al IPJ Bihor, acţiunile sunt susţinute de poliţiştii de la siguranţă şcolară, împreună cu cei de la prevenire, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul structurilor de ordine publică. Au derulat, până în prezent, 21 de activităţi de prevenire în 15 unităţi de învăţământ din mediul urban şi din mediul rural, din localităţile Oradea, Valea lui Mihai, Diosig şi Ştei.

‘La aceste activităţi au participat aproximativ 630 de elevi din cadrul ciclurilor primare, gimnaziale şi liceale, fiind prezente şi 45 de cadre didactice,’ se arată în comunicatul IPJ Bihor.

În cadrul activităţilor, poliţiştii bihoreni le-au explicat elevilor că portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităţilor de învăţământ reprezintă o infracţiune, fiind informaţi şi despre consecinţele juridice din acest domeniu.

Elevii au fost informaţi că, potrivit Codului penal, ‘portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase’ constituie infracţiune şi pot fi sancţionaţi cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă (în cazul portului), respectiv cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă (în cazul folosirii).

La obiecte periculoase, poliţiştii au exemplificat cu prevederile legale, care arată că astfel sunt considerate obiectele fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire, precum cuţitul sau pumnalul; armele neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice, precum şi substanţele iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant.

Poliţiştii le-au atras atenţia şi le-au făcut mai multe recomandări elevilor. În primul rând, să fie informaţi şi să informeze şi pe alţii, colegi, prieteni, familii, asupra consecinţelor legale, deoarece riscă pedeapsa cu amendă penală sau închisoare.

Apoi elevii au fost sfătuiţi să nu introducă în şcoală obiecte vătămătoare (de exemplu: cuţit, briceag, pumnal, foarfecă ş.a.), care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea corporală.

De asemenea, tinerii sunt sfătuiţi să evite orice conflict fizic sau verbal cu alţi elevi, pentru a nu periclita integritatea corporală sau chiar viaţa lor. Iar în situaţia în care observă că un coleg are asupra lui obiecte din categoria celor periculoase, sunt îndemnaţi să sesizeze imediat un cadru didactic sau un adult.

Campania de prevenire a faptelor de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în unităţile de învăţământ este derulată de poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară, alături de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, în parteneriat cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks