AcasăStiri generaleBihor: Prefectul judeţului a felicitat OJFIR pentru managementul integral digitalizat şi absorbţia...

Bihor: Prefectul judeţului a felicitat OJFIR pentru managementul integral digitalizat şi absorbţia fondurilor europene

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea a felicitat joi, în Colegiul prefectural, Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OFFIR) pentru atragerea fondurilor europene şi pentru că este o instituţie digitalizată integral, model pe care l-a recomandat şi celorlalte instituţii deconcentrate.

‘Am sesizat că nu ţine de nivelul naţional absorbţia fondurilor în judeţul Bihor, ţine de implicarea instituţiei. Şi mi-am notat că, pe fiecare axă din banii care se alocă, între 10 şi 15 % din fondurile alocate vin în Bihor. Vă daţi seama, noi avem un teritoriu de 3,4 % din ţară. Felicitări şi pentru proiectul de management integrat pe care îl sugerez fiecărei instituţii în măsura în care se poate implementa. Vă rog să aveţi în vedere implementarea unui sistem practic similar, în funcţie de activitatea pe care o aveţi fiecare. Mă bucur că există un astfel de model de bună practică instituţională’, a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.

Acesta a făcut aceste aprecieri după prezentarea directorului OJFIR, Cristian Buzlea, privind digitalizarea activităţii în cadrul instituţiei, proces menit să ajute beneficiarii în accesarea fondurilor pentru agricultură.

Poate cel mai mare beneficiu, a subliniat Buzlea, este că prin protocoalele cu alte opt instituţii, ei ‘reuşesc să cumpere timp pentru beneficiari’, context în care sunt obţinute, în trei-patru minute, o serie de documente necesare pentru proiecte în cel mai scurt timp posibil, fără a mai pune oamenii pe drumuri.

‘Noi, din anul 2017, un grup naţional din care fac şi eu parte, în frunte cu directorul de atunci şi ministrul de azi Adrian Chesnoiu, am început această mare provocare a digitalizării’, a spus directorul OJFIR.

Potrivit directorului, din 2017 toate cererile de finanţare se depun electronic în sistemul SPCDR, în orice zi a săptămânii, la orice oră, până când este acoperită alocarea financiară. Acest fapt oferă posibilitatea evidenţei clare a sumei care se depune în sistem. În plus, a menţionat directorul, procedurile de achiziţii – înainte, extrem de stufoase – se realizează exclusiv online -fără a mai fi nevoie de deplasarea beneficiarilor.

‘Am creat un sistem în care caietul de sarcini este urcat, în transparenţă, de beneficiarul nostru privat, nu şi de primării care trebuie să urmeze în continuare procedura lor de licitaţii, astfel încât noi am devenit o mică agenţie de achiziţii. Se ofertează, iar mai târziu, beneficiarul va declara cine este câştigătorul. Este o transparenţă apreciată şi de Comisia Europeană,’ a explicat Buzlea.

Un alt aspect foarte important este realizarea bazei de date cu preţurile de referinţă, realizată împreună cu toţi furnizorii de echipamente din zona agricolă şi nu numai.

‘Furnizorii, producătorii au venit şi ne-au propus un preţ pe care noi l-am renegociat astfel încât să fie cel mai mic de pe piaţă. Această asumare a preţului de referinţă a însemnat pentru noi construirea acestei baze de date care astăzi cuprinde peste 35.000 de componente, utilaje agricole şi subansamble’, a precizat Buzlea.

Procesul de digitalizare are şi alte beneficii evidenţiate de directorul OJFIR: evaluarea permanentă a activităţii expertului din agenţie, comparativ pe plan naţional sau situaţia la zi a plăţilor (numărul de contracte semnate, plăţile efectuate şi cele restante).

În total, în judeţul Bihor, s-au depus în sesiunea alocată perioadei de tranziţie 2021 – 2022 un număr de peste 1.700 de cereri de finanţare, valoarea sprijinului public fiind de 141 milioane de euro. Din septembrie 2021, experţii OJFIR Bihor se află într-un proces amplu de evaluare a cererilor de finanţare depuse, estimată să fie închisă ca şi fluxuri de evaluare şi de contractare pană la finalul lunii august 2022.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks