Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, le-a cerut primarilor localităţilor din judeţ să pună în dezbatere şi să adopte la timp bugetele locale pentru 2022, a informat miercuri Cancelaria Prefectului, într-un comunicat.
În circulara emisă în atenţia primăriilor din judeţ, prefectul solicită aleşilor locali să adopte bugetele locale pentru anul 2022 până cel târziu în 10 februarie 2022, termenul maxim prevăzut de lege, precum şi respectând procedurile legale cu privire la transparenţă.
‘Bugetul local este cel mai important indicator al activităţii unui primar, ales pentru a servi interesele comunităţii din care face parte. Este obligatoriu ca toţi cetăţenii să cunoască direcţia în care se dezvoltă comunitatea şi modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Trebuie să profităm de avantajele digitalizării pentru a întări acest exerciţiu de încredere prin transparenţă absolută’, a declarat prefectul Dumitru Ţiplea, conform comunicatului menţionat.
Astfel, prefectul reaminteşte în circulara menţionată că primarii au obligaţia publicării pe paginile de internet ale unităţilor administrativ-teritoriale a următoarelor documente şi informaţii:
proiectele bugetelor supuse consultării publice, inclusiv anexele acestora, în maximum două zile lucrătoare de la supunerea spre consultare publică; comunicările primite de la Ministerul Finanţelor Publice referitoare la indicatorii de execuţie a bugetelor, în maximum 5 zile lucrătoare de la primire; bugetele aprobate, inclusiv anexele acestora, în maximum 5 zile lucrătoare de la aprobare; situaţiile financiare asupra execuţiei bugetare trimestriale şi anuale, inclusiv plăţile restante, în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea la direcţiile generale ale finanţelor publice; bugetul general consolidat al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, întocmit potrivit metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice, în maximum 5 zile lucrătoare de la prezentarea în consiliul local; registrul datoriei publice locale, precum şi registrul garanţiilor locale, actualizate anual, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an; programul de investiţii publice al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale în maximum 5 zile lucrătoare de la aprobare.
În cazul în care bugetul unităţii administrativ-teritoriale nu poate fi adoptat după două şedinţe de consiliu local consecutive, care au loc la un interval de cel mult 7 zile, activitatea se va desfăşura pe baza bugetului anului precedent, până la adoptarea noului buget, mai reaminteşte documentul transmis de Prefectura Bihor. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)