Bihor: Premieră naţională la Teatrul Regina Maria – ‘Fiul’ de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop

0
49

Teatrul Regina Maria din Oradea va prezenta pe 12 octombrie, chiar de Ziua oraşului Oradea, prima premieră a Trupei Iosif Vulcan din stagiunea 2022-2023: ‘Fiul’ de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, traducerea Silvia Năstasie.

Spectacolul va avea loc într-un nou spaţiu teatral, în fostul Cinema Transilvania reabilitat şi amenajat, în cadrul Festivalului ‘Portret de autor’, secţiunea ‘Portret de autor Florian Zeller’.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Teatrul Regina Maria, actorul Richard Balint va juca în spectacol, pentru prima dată, alături de fiul său adolescent, Robert.

‘Mi-am dorit ca din distribuţia spectacolului să facă parte un adolescent, pentru că vine cu un tip de energie şi de raportare la lume care mi se pare esenţial pentru poveste, iar relaţia tată-fiu din spectacol devine cu atât mai valoroasă. Aceasta este marea provocare la un astfel de text – am vrut să creăm un cadru narativ pentru conflictul profund care nu se vede, care nu se rosteşte, care se petrece dincolo de uşile închise şi de zidurile ridicate’, a declarat Bobi Pricop.

Dramaturgul Florian Zeller, scenarist şi regizor, este deja un nume celebru în sfera culturii teatrale şi cinematografice, mai ales pentru trilogia ‘Mama’, ‘Tatăl’ şi ‘Fiul’. A debutat ca scenarist şi regizor de film în anul 2020, cu filmul ‘Tatăl’, o adaptare după piesa de teatru, care a avut un succes impresionant şi care i-a adus Premiul Oscar din 2021 pentru cel mai bun scenariu adaptat. Filmul ‘Fiul’, de asemenea o adaptare după piesa de teatru, a debutat la Festivalul de Film de la Veneţia în luna septembrie şi urmează să apară în cinematografe începând cu 11 noiembrie 2022.

”Fiul’ este ultima piesă din trilogia lui Florian Zeller şi cred eu, un text care deschide o conversaţie foarte importantă şi necesară despre poveştile pe care ni le spunem, sănătatea mintală şi conştientizarea traumelor pe care le dăm mai departe. În nucleul pe care l-a construit Zeller, începând cu ‘Tatăl’, ‘Mama’ şi acum ‘Fiul’, mi se pare extrem de valoros modul în care aduce în scenă mecanismele universale ale minţii, tipare generaţionale, diferite forme de ataşament, percepţii despre lume şi labirintul acesta relaţional, primar, pe care încercăm cu toţii să-l navigăm, fiecare cu resursele sale’, a afirmat regizorul Bobi Pricop.

Renumit în peisajul teatral românesc pentru curajul cu care explorează noi teritorii ale imaginarului artistic, regizorul Bobi Pricop se află la cea de-a doua colaborare cu echipa Teatrului Regina Maria. Publicul orădean este familiarizat cu viziunea sa regizorală atât din spectacolul ‘Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas’ pus în scenă la Oradea în 2015, cât şi din spectacolele invitate şi premiate în cadrul câtorva ediţii ale Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO).

Echipa de creaţie a spectacolului este completată de tânăra scenografă Oana Micu, aflată la cel de-al nouălea proiect dintr-o colaborare cu tradiţie în formula scenograf-regizor alături de Bobi Pricop şi de Eduard Gabia, un artist talentat şi plurivalent, care creează universul sonor al spectacolului. Ambii se află la prima lor colaborare cu Teatrul Regina Maria.

Din distribuţie fac parte actorii Richard Balint (Pierre), Corina Cernea (Anne), Alina Leonte (Sofia), Şerban Borda (Doctor) şi Sorin Ionescu (Infirmier), cu participarea specială a lui Robert Balint în rolul Nicolas.

Spectacolul este recomandat persoanelor peste 14 ani.

Premiera este deja sold out, iar următoarele două reprezentaţii vor avea loc în 28 şi 29 octombrie, de la ora 19,00, la Sala Transilvania. Biletele pot fi achiziţionate de la agenţia teatrului, online pe Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol de la Sala Transilvania (în limita locurilor disponibile). AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS